FILANTROP: Slik framstiller Beny Steinmetz (t.v.) seg på sin offisielle hjemmeside. Foto:  Beny-Steinmetz.com
FILANTROP: Slik framstiller Beny Steinmetz (t.v.) seg på sin offisielle hjemmeside. Foto: Beny-Steinmetz.comVis mer

Diamantkongen trodde han hadde sikret en av livets råeste avtaler

Men så begynte presidentfruen å snakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Beny Steinmetz er en av verdens rikeste personer, og trodde inntil nylig at et vestafrikansk, underjordisk eventyr skulle gjøre ham enda rikere.

Ved Simandou-fjellene helt sørøst i Guinea ligger nemlig en av Afrikas største jernforekomster.

Selskapet BSG Resources (BSG) - som eies av Steinmetz - begynte i 2006 arbeidet med å sikre kontrakta for utvinningen av jernet.

Genial manøver Og BSGR fikk til slutt konsesjonen sin. Ifølge Global Witness skal det først ha blitt opplyst at de fikk konsesjonen vederlagsfritt, men selskapet selv har seinere opplyst at de  investerte en knapp milliard kroner i området.

I alle tilfeller hadde Steinmetz og BSGR lagt en plan for å sikre seg en enorm gevinst:

Etter at konsesjonen var tildelt begynte BSGR å meisle ut en avtale om å selge 51 prosent av konsesjonen til den brasillianske gruvegiganten Vale.

Med den manøveren håpet Steinmetz at han allerede sikret en pen gevinst: Vale skulle betale BSGR totalt 15 milliarder kroner. Steinmetzs selskap håpet dermed å sitte igjen med en fortjeneste på 14 milliarder - og 49 prosent eierskap i jerngruvene.

Men nå kan den enorme avtalen gå i vasken.

Millioner under bordet Guineas første demokratisk valgte regjering mener nemlig de nå setter på håndfaste bevis for at Steinmetzs selskap betalte millioner av kroner i bestikkelser for å sikre kontrakta - og at Steinmetz selv var direkte involvert.

Mottakeren av bestikkelsene skal ha vært Mamadie Touré, kona til Lansana Conté, presidenten som satt med makta i Guinea fra 1984 til sin død i 2008. Totalt skal BSGR-representanter ha betalt Touré over 18 millioner kroner under bordet - og det skal foreligge en signert avtale om at hun i 2010 skulle ha fått ytterligere 30 millioner kroner.

Og presidentfruen selv er et av regjeringens beste vitner: Ifølge International Business Times bekrefter hun selv at hun har mottatt de 18 millionene.

VEKST: Det har vært flere uroligheter i Guinea de seinere årene, men landet håper også at gruvedrift skal gi økonomisk vekst. Dette håpet Beny Steinmetz å tjene penger på. Her havna i hovedstaden Conakry. Foto: AFP / NTB scanpix
VEKST: Det har vært flere uroligheter i Guinea de seinere årene, men landet håper også at gruvedrift skal gi økonomisk vekst. Dette håpet Beny Steinmetz å tjene penger på. Her havna i hovedstaden Conakry. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Slik korrupt praksis vil oppheve gruvekonsesjonene, heter det i en 33 sider lang rapport fra et regjeringsutvalg som har gransket saken.

Global Witness har publisert dokumentasjonen, der det blant annet går fram hvordan et offshore-selskap skal ha blitt brukt til å betale ut bestikkelsene.

FBI-hjelp Mye av dokumentasjonen stammer fra FBI. De har gransket en viss Frederic Cilins, en fransk lobbyist som var hyret inn av BSGR.

Cilins har i amerikansk rett erkjent å ha tilbudt et av påtalemyndighetens vitner 20 000 dollar for å forlate USA før vitnemålet. Han skal også ha tilbudt Touré omkring en million kroner for å ødelegge guineansk dokumentasjon, ifølge Wall Street Journal.
Han risikerer nå opptil fire år i fengsel.

Etter at de fattet mistanke til Cilins klarte FBI å foreta skjulte lydopptak av flere møter mellom fru Touré og Cilins. Blant annet finnes det opptak av at Mamadie Touré sier:

- OK? Alt jeg forteller deg kommer direkte fra Beny.

Blånekter En talsmann for Steinmetz avviser overfor The Guardian alle anklager.

- Den guineanske regjeringen har lagt til grunn fabrikkerte påstander, uskikkede vitner og illegitime prosesser, sier talsmannen.

Han hevder at alle anklager må forkastes, og at BSGR tilegnet seg gruvekonsesjonen på helt lovlig vis og at den guineanske regjeringen nå har bestemt seg for å tildele den til politiske støttespillere.

Denne anklagen avvises igjen av den guineanske regjeringen.

Ifølge The Guardian har Steinmetz tidligere hevdet at anklagene mot ham skyldes sjalusi, og at han vil ta saken for en internasjonal voldgiftsrett.

- Arvet imperium Israeleren Beny Steinmetz flyttet som 21-åring til diamantmekkaet Antwerpen i Belgia, og begynte å jobbe i diamantbransjen. Ifølge Forbes arvet han Steinmetz Diamond Group fra sin far.

VAKKERT: Ved Simandou-fjellene helt sørøst i Guinea ligger en av Afrikas største jernforekomster. Foto: Wikimedia Commons
VAKKERT: Ved Simandou-fjellene helt sørøst i Guinea ligger en av Afrikas største jernforekomster. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Steinmetz kommuniserer fortrinnsvis via gjennomarbeidede tekster på sin hjemmeside, og gir ytterst sjelden intervjuer. På hjemmesiden oppgir han at han ønsket å holde en lav profil.

Steinmetz er en rekke ganger blitt beskyldt for delvis lyssky virksomhet, ifølge The Guardian - gjerne i utviklingsland, og med store mineralforekomster involvert.

Han har avvist alle anklager.

DIAMANTMILLIARDÆR: En diamanthandler viser fram en stein fra Koidu-området i Sierra Leone, der Beny Steinmetzs selskap Koidu Holdings kontrollerer store områder. Steinmetz har bygget seg opp på diamanter - men det var en jernkonsesjon i Guinea som ga ham største problemer. Foto: AFP / NTB scanpix
DIAMANTMILLIARDÆR: En diamanthandler viser fram en stein fra Koidu-området i Sierra Leone, der Beny Steinmetzs selskap Koidu Holdings kontrollerer store områder. Steinmetz har bygget seg opp på diamanter - men det var en jernkonsesjon i Guinea som ga ham største problemer. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer