Diamantsalget stuper

De Beers varsler at omsetningen i august var 44 prosent lavere enn for et år siden.

LAVERE ETTERSPØRSEL: Analytiker mener problemene i diamantmarkedet skyldes overtilbud. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
LAVERE ETTERSPØRSEL: Analytiker mener problemene i diamantmarkedet skyldes overtilbud. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer

(Finansavisen): De Beers Group melder at det i den seneste måneden er solgt uslepne diamanter for 280 millioner dollar. Beløpet, som tilsvarer 2,55 milliarder kroner, er ned med 44 prosent fra samme periode i fjor.

Diamantlagrene faller

Hittil i år utgjør salget 2,63 milliarder dollar, mot 3,63 milliarder dollar i fjorårets første åtte måneder.

Adm. direktør Bruce Cleaver forklarer nedturen med at mellomleddene fortsetter å redusere sine lagre av polerte diamanter, samt at de viktigste slipesentrene produserer mindre enn tidligere.

- Problemene i markedet skyldes overtilbud, konstaterer den New York-baserte analytikeren Paul Zimnisky til Financial Times.

Skyldes handelskrigen

De Beers, som har en markedsandel på rundt 35 prosent, er tilsynelatende et offer for handels­krigen mellom USA og Kina.

Etterspørselen har falt særlig mye i de to landene, som tradisjonelt importerer en firedel av den samlede diamantproduksjonen. Inkluderes også Hong Kong, blir tallet rundt 42 prosent.

Den lavere etterspørselen har bidratt til å senke prisene for polerte diamanter og dermed også verdien av de uslepne stenene.

For øvrig har Signet Jewelers’ aksjekurs stupt 82 prosent i det seneste året. Selskapet er verdens største forhandler av diamantsmykker, med ledende posisjoner i USA, Canada og Storbritannia. En mer eksklusiv smykkekjede, Tiffany & Co., har i den samme perioden tapt 31 prosent

Flere økonominyheter:

Drømmetreff - har tjent 164 mill. på lakseaksjer
Lading av elbil - nye regler for sameier og borettslag