Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diana-brev ryster britene

Prins Charles kan bli nødt til å forklare seg for politiet om det oppsiktsvekkende brevet der Diana skriver at hun frykter at hennes tidligere ektemann ville skade henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Ei ekspertgruppe fra Scotland Yard skal etterforske dødsfallet på nytt.

Det oppsiktsvekkende brevet som Diana skal ha skrevet bare ti måneder før hun ble drept, ble i går publisert i tabloidavisa The Mirror. Prinsessen skal ha gitt brevet til sin betrodde butler, Paul Burrell, fordi hun var engstelig. Hun ville også at noen skulle vite om dette dersom det skjedde henne noe. Deler av brevet ble første gang presentert i avisa i oktober i fjor, men det har ikke før vært kjent at det var den tidligere ektemannen hun fryktet.

- Min ektemann planlegger «en ulykke» med min bil. Bremsesvikt og alvorlige hodeskader for å gjøre det mulig for ham å gifte seg på nytt, skriver Diana i brevet.

Offentlig høring

Britene iverksatte i går en offentlig høring for å finne årsaken til at prinsesse Diana og hennes kjæreste Dodi al-Fayed døde på den skjebnesvangre bilturen i Paris 31. august 1997. Prosessen ledes av dommeren Michael Burgess. Avisa The Times skriver i dag at sentrale medlemmer av kongefamilien er rasende over at det igangsettes etterforskning.

Dommer Brugess varslet i går en omfattende høring der også konspirasjonsteoriene omkring Dianas død skal etterforskes.

- Jeg er oppmerksom på at det spekuleres på om dødsfallene var noe annet enn en trist, men relativt vanlig trafikkulykke i Paris, sa Burgess.

Han håper nå at politiets etterforskning skal gi svar på om høringsgruppa må ta innholdet i brevet i betraktning og undersøke alle ryktene i saken nærmere.

I forberedelsene til høringen skal Burgess ha spurt om å få utlevert brevet som Diana skrev. Like etter at han åpnet høringen, proklamerte Burgess at han har bedt politiet etterforske dødsfallene, og at den offentlige høringen er utsatt til 2005 mens politiet gjør jobben.

Charles må forklare seg

Etterforskningsgruppa ledes av politimester sir John Stevens i Metropolitan Police.Gruppa har fått fullmakt til å gå igjennom hele saken på nytt. De har også fått klarsignal til å gjøre nye vitneavhør. Brevet beskrives som et sentralt dokument i saken, og mange mener derfor at det er naturlig at prins Charles lar seg avhøre.

- Det er ventet at etterforskere vil avhøre alle potensielle vitner, inkludert prins Charles og hans to sønner, skriver kveldsavisa Evening Standard.

- Loven sier at det skal være en offentlig høring og det må vi overholde. Det har vært vårt standpunkt hele tida, og vi vil samarbeide, heter det i en uttalelse fra prinsene William og Harry.

Etterforskningsgruppa har allerede bedt om å få utlevert over 6000 sider med dokumenter fra det franske politiet, som etterforsket saken. Franskmennene konkluderte i 1999 med at det var en ulykke. Sjåføren hadde promille og kjørte for fort.

Taust fra Slottet

Prins Charles' pressekontor har gjort det klart at de ikke noen måte ønsker å kommentere saken. Buckingham Palace har flere ganger gått ut og bedt media slutte å spekulere i hva som skjedde.

Opplysningen om at Diana fryktet at hennes tidligere ektemann kunne arrangere en ulykke for å skade henne beskrives som oppsiktsvekkende av britiske hoffreportere, selv om enkelte drar brevets betydning i tvil. - Paul Burrell (butleren red.anm.) håpet at dette ville forbli en hemmelighet, fordi han var redd for hva slags oppstyr brevet ville skape. Nå har han blitt spurt om å sende over brevet usensurert til høringsgruppa, og innholdet ville derfor blitt kjent, skriver The Mirrors lederskribent.

- Det var aldri min intensjon at dette skulle bli kjent, sa Burrell til Sky News i går.

AVHØRES? Kronprins Charles
BREVET: Her er brevet som prinsesse Diana skal ha skrevet til sin butler ti måneder før hun døde. I artikkelen Daily Mirror trykket i dag avslørte avisen at det var Charles Diana fryktet.
MÅ FORKLARE SEG: Ei etterforskningsgruppe fra Scotland Yard vil nå granske omstendighetene rundt dødsfallet til Diana og hennes kjæreste Dodi al-Fayed. Prosessen ledes av dommeren Michael Burgess.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!