Diana forteller om ekteskapet på video

Kan bli svært pinlig for prins Charles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske kongefamilien går en ny dyp krise i møte, melder den britiske avisa Evening Standard. 20 private videoer fra Diana har dukket opp, og de skal inneholde opptak hvor hun legger ut om ekteskapsproblemene med arveprins Charles.

Videoene har dukket opp under en rettskrangel mellom det britiske kongehuset og Peter Settelen, mannen som fikk oppgaven med å lære Diana å snakke offentlig.

De 21 timene med opptak stammer fra Dianas trening på å snakke offentlig.

Dersom Settelen vinner rettsaken kan han selge dem for titalls millioner kroner til en tv-kanal, skriver Evening Standard i dag.

Må vises for retten

Problemet for Charles og resten av hans familie er at dersom retten skal vurdere hvem som er rettmessig eier av videoene, så må de vises for retten.

Og derfra kan publikum selv møte opp for å se, og pressen referere fra.

Dermed kan Diana effektivt vitne fra sin grav om sin forakt for Charles og Camilla Perker Bowles, skriver den britiske avisa.

Rettssaken kan starte allerede onsdag dersom politiet ikke leverer videobåndene tilbake til Settelen.

52-åringen sier han er beredt til å ta saken helt til høyesterett, mens Dianas familie mener videobåndene tilhører dem og vil at de ødelegges.

Tatt under razzia

Videokassettene ble funnet under en politirazzia i januar 2001 hjemme hos Dianas tidligere butler Paul Burrell, altså mannen som nå har kommet med sin avslørende biografi om Diana og den britiske kongefamilien.

Butleren ble tiltalt for å ha stjålet eiendeler fra Dianas dødsbo, men ble renvasket etter at Dronningen selv fortalte retten at han var bedt om å ta vare på tingene.

Videoene har vært i politiets varetekt helt siden razziaen, men i går kveld kom Settelen med et ultimatum til politiet om å utlevere dem eller havne i retten.

Hva mente Diana å si?

Retten må ta stilling til om Diana kun spiller for å trene seg på videoene, eller om hun faktisk gir et testamente om sitt liv.

Avisa siterer juridiske eksperter som sier at retten blir nødt til å se på båndene for å kunne avgjøre dette.

Dianas søster, Lady Sarah McCorquodale, skal være en av svært få personer som faktisk skal ha sett videoene. De skal visstnok vise Diana på sitt mest miserable.

Settelens advokat, Marcus Rutherford, bekrefter at rettssaken starter onsdag dersom båndene ikke blir utlevert.

- Vi vil ha denne saken løst så fort som mulig, sier han til avisa Evening Standard.

Båndene er så spesielle at aktoratet valgte å ikke vise dem da de satte butleren Burrell på tiltalebenken.

Peter Settelen mener båndene er intime opptak fra hans arbeidsforhold med prinsessen, og sier han ikke vil offentliggjøre dem.

En talsmann for Scotland Yard sier at en tvist om hvem båndene tilhører må avgjøres av retten. Han opplyser at de er i forhandlinger om eiendomsretten til en rekke andre gjenstander også.

<B>FORLOVET: Bildet viser unge Diana etter at det ble kjent at hun var forlovet med arveprins Charles den 9. mars 1981. Men ekteskapet holdt ikke.
<B>UTLEVERER DIANA: Eks-butler Paul Burrells bok selger veldig bra. Forsiden er prydet av en personlig hilsen fra Diana til Burrell.
HADDE VIDEOENE: Dianas tidligere Butler Paul Burrell.
<B>SNAKKER FRA GRAVEN: Videobåndene skal vise Diana mens hun var svært deprimert.