Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diana gravde fram sin døde venn:- Det er helt uvirkelig det som har skjedd

Mann i 40-åra omkom.

MANNSTERKE: Mange av innbyggerne på Svalbard bistår i gravearbeidet etter at et snøskred gikk lørdag formiddag. Flere personer er skadd og fraktet til sykehus. Blant dem barn. Video: NTB Scanpix EPA/STRINGER NORWAY OUT
MANNSTERKE: Mange av innbyggerne på Svalbard bistår i gravearbeidet etter at et snøskred gikk lørdag formiddag. Flere personer er skadd og fraktet til sykehus. Blant dem barn. Video: NTB Scanpix EPA/STRINGER NORWAY OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg gjorde ikke noe annet enn det hundre andre gjorde, sier Diana Snibsøer til Dagbladet.

Hun var en del av det frivillige hjelpeapparatet som ble satt i gang under ledelse av Sysselmannen idet et flere hundre meter bredt flakskred tok med seg ti av de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen på Svalbard lørdag formiddag ved 10.30-tiden.

Én mann i 40-åra omkom og ytterligere ni personer, hvorav fire barn, ble også lagt inn på sykehuset. For sju av dem er skadene lette, men ett barn er alvorlig skadd og ett er kritisk skadd. Alle fire barna og en av de voksne ble lørdag kveld fløyet til sykehuset UNN i Tromsø.

- Jeg bor et lite steg unna, men da vi hørte om skredet tok vi spader løp av gårde til spisshusene. Det var et forferdelig syn som møtte oss, forteller Diana.

Gravde fram sin døde venn - Sysselmannen organiserte hjelpearbeidet og vi jobbet akkurat slik vi fikk beskjed om. Jeg berømmer sysselmannen og alle som bidro. I Longyearbyen stiller alle opp.

Diana forteller at hun var med på å grave fram et barn som var blitt tatt av skredet og den avdøde mannen. 

- Senest natt til lørdag var vi ute sammen på pub. Det er helt uvirkelig det som har skjedd.

- Han var god venn med alle, og det som har skjedd er bare tragisk og ufattelig. Svalbard er et musikermiljøer og han var en veldig dyktig og aktiv musiker. Mine tanker går til hans familie og pårørende.

Statsministeren berømmer innsatsen Statsminister Erna Solberg (H) berømmet også hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet på Svalbard lørdag.

 GRAVDE ETTER OVERLEVENDE: Diana Snibsøer gravde fram sin døde venn etter at et skred rammet Longyearbyen lørdag formiddag. Foto: Privat/NTB
GRAVDE ETTER OVERLEVENDE: Diana Snibsøer gravde fram sin døde venn etter at et skred rammet Longyearbyen lørdag formiddag. Foto: Privat/NTB Vis mer

- Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sier Solberg til NTB lørdag ettermiddag.

-Det er alltid verst når barn bli skadd, med ti hus som ser ut til å være totalødelagt vil det kunne skje. Tankene går først og fremst til foreldrene, familien og til barna selv, sier hun.
 
Kritikk mot helseberedeskapen på Svalbard Det er ikke snøskredvarsling på Svalbard, slik det er på Fastlands-Norge, men statsministeren viser til at det er prøveprosjekt på gang for å bygge det ut i områder hvor det er bebyggelse.

- Vi jobber med langsiktige planer for videreutvikling av Svalbard-samfunnet. Det er viktig å være til stede der av hensyn til nasjonale interesser, men det er også et fantastisk vakkert område. Det er viktig at vi har sikkerhet og kontroll, sier hun.

I den siste rapporten om risiko og sårbarhet på Svalbard skrev tidligere sysselmann Odd Olsen Ingerø at sykehuset i Longyearbyen ikke er utrustet til å håndtere større hendelser, og at det ofte vil bli mangel på ressurser.

Trass i en kraftig økning i turismen til øya og et stadig større forskningsmiljø har bemanningen på sykehuset vært den samme, nemlig fire leger og åtte sykepleiere, ifølge rapporten som Aftenposten siterer fra, ifølge NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media