Dianaland har åpnet

Iført Diana t-skjorter, med armene fulle av blomster og hjertene tynget av sorg strømmet besøkende til prinsesse Dianas barndomshjem i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. juli var dagen da prinsesse Diana skulle ha feiret sin 37. fødselsdag, men i stedet ble det en dag beundrerne mintes henne i sorg og flokket til Althorp for å få med seg åpningen av Diana-museet og et glimt av gravstedet hennes.

- Dette er fødselsdagen hennes, og jeg synes det er en fin måte å hylle henne på. Vi ville være en del av dette, sier Iris Simnett som var blant de første som gikk gjennom Althorps jernporter sammen med datteren og barnebarnet.

- I fjor fikk familien tid til å sørge alene. Nå er det folkets tur til å ære henne, det er derfor vi er her, sier Simnett.

Skoleuniform

Billettene ble lagt ut for et halvt år siden, og åpningsdagen var fullbooket i løpet av få timer.

Inne på museet vil de få se Dianas første skoleuniform, lekebilen hun trillet rundt i som liten, verneutstyret hun brukte på sitt besøk i landminestrøk i Angola og et selektivt utvalg av motedronningens mange drakter. Kronen på verket er brudekjolen fra 1981, et symbol på det kongelige eventyret som fikk en så tragisk slutt i en tunnel i Paris 31. august i fjor.

De besøkende vil også få se øya der prinsessen er gravlagt, men bare på avstand. Ingen får sette foten på den fredede pletten der Diana fikk sitt siste hvilested.

Enlands «Graceland»

Ellers er det lite som vil minne om fred og hvile når 2.500 mennesker daglig strømmer til Spencers familieeiendom. For de mange ihuga Diana-fantastene er dette for rene pilegrimsferden å regne. Hittil har 152.000 mennesker forhåndskjøpt billetter til drøye hundrelappen hver, for å besøke det som av enkelte er blitt kalt Englands svar på Graceland.

Dianas bror, Charles Spencer, har måttet tåle mye kritikk for nyetableringen på familieeiendommen, som i tillegg til museet også har en egen restaurant og souvenirbutikk med Diana-produkter. Flere tabloidaviser har beskyldt ham for å profitere på søsterens død, en påstand jarlen av Spencer har avvist temmelig krasst. Deler av et eventuelt overskudd skal gå til veldedige formål Diana ga sin støtte til, men ikke til minnefondet.

Bekymringsløs

Jarlen har også redigert sammen en film om prinsessen, som blant annet inneholder eksklusive bilder fra Dianas barndom. Tilskuerne vil få se ei hengslete ungjente som danser overraskende grasiøst rundt på plenen i lette sommerklær, lykkelig uvitende om hva livet senere skulle bringe.

- Jeg var helt utkjørt da jeg var ferdig med redigeringen. Det var virkelig trist å se denne lille jenta springe bekymringsløst rundt, og samtidig vite hva som skjedde med henne da hun ble voksen, sa Spencer i et intervju med BBC forrige uke.

En annen del av museet inneholder film og musikk fra selve begravelsen, sammen med en kopi av Spencers sagnomsuste tale der han angrep både media og kongefamilien.

Gisler

Fra museet vil de besøkende følge en sti som leder ned til innsjøen som omkranser øya der prinsessen er gravlagt. Selve graven er markert med en stor urne, det eneste glimtet de vil få se av det private minnesmerket.

Innbyggerne i landsbyen like ved Althorp har allerede fått sjansen til å besøke utstillingen, og flere av dem er begeistret over det de har sett. Men ikke alle ser lyst på utsiktene til å få innbyggertallet i den lille landsbyen mangedoblet gjennom hele sommeren.

- Vi blir gisler i vår egen by, sier en opprørt kvinne til BBC World.

(NTB)

TEMPEL: Althorpe-eiendommen er omgjort til en minnepark for prinsesse Diana.