Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dick Cheney vant

NEW YORK: Sivilisert, høflig, vennskapelig og uten et eneste overraskende angrep. Det er oppsummeringen etter at visepresidentkandidatene i går hadde sin eneste tv-debatt før presidentvalget 7. november. Republikanernes Dick Cheney vant, mente tv-seerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I likhet med George W. Bush var forventningene til Dick Cheney lave. Cheney har fremstått som en kald fisk og en gammel hauk. Selv om han i går ikke var en direkte humørbombe, var Cheney trygg, rolig, klar og hadde de eneste tilløpene til skarp humor i løpet av 90 minutter. Demokratenes Joe Lieberman er i motsetning til Cheney en kommunikasjonens mann og har både utstråling og tillitsvekkende oppførsel. I går var han i likhet med Cheney rolig, avslappet og klar i sin tale, men han tok ingen nye steg lenger inn i velgernes hjerter.

Gamle venner

Republikanernes Dick Cheney og demokratenes Joe Lieberman framsto som to gamle venner som ertet hverandre litt innimellom. Noen stor underholdning var ikke debatten, men de første reaksjonene fra tv-seerne var lettelse. Amerikanerne er trette av personlige angrep og de som hang med på debatten fikk utdypet forskjellene mellom partienes skattelette, oljepolitikk, skolepolitikk og helsepolitikk. Og mange ga uttrykk for at de ønsket Cheney og Lieberman var presidentkandidatene. De oppførte seg begge som statsmenn med tyngde, var reaksjonene.

Homofil aksept

Cheney må ha sjokkert den ytterste høyrefløyen i partiet ved å stille seg åpen for homofile partnerskap. At datteren hans er lesbisk ble aldri nevnt, men Cheney virket ikke regissert da han sa at han var mer åpen for at konstitusjonens menneskerettigheter gjelder alle amerikanere. Og at han var blitt mer åpen for homofiles rettigheter; noe Joe Lieberman støttet ham i. Begge kandidatene viste også stor bekymring for rasismen som såkalt raseprofilering understøtter i USA. Svarte stoppes på gater og bilveier og kroppsvisiteres i langt større grad enn hvite. Eneste årsak er hudfargen.

Gore leder

Samtidig som siste meningsmåling viste 11 prosentpoengs forsprang for Al Gore, viste enkelte målinger under visepresidentdebatten at de såkalte uavhengige velgerne var mest enige med Dick Cheney. Få tror likevel at gårsdagens debatt vil endre velger-tendensen så langt. Republikanernes store skattelettepakke er kjernen i i George W. Bush sin kampanje. Med den vil han sørge for at den enkelte amerikaner skal sitte igjen med så mye penger i pungen at utgifter til utdanning, helse og framtidig investering i trygdepenger skal være et individuelt valg. Demokratene mener budsjettoverskudd må vernes for å sikre trygd, utdanning og helse. De er skeptiske til privatiseringstankene til republikanerne fordi de mener millioner amerikanere ikke vil klare å benytte et slikt system og falle utenfor de gode økonomiske tidene.

UTEN PERSONLIGE ANGREP: Visepresident- kandidatenene Dick Cheney (t.v.) og Joe Liebermann hadde en sivilisert og vennskapelig diskusjon på tv i går.