- Dick Cheneys dødsskvadron drepte kvinner og barn

Ikke engang forsvarsministeren visste hva de gjorde, hevder gravejournalisten Seymour Hersh.

ØKNING I SIVILE DØDSFALL: Folk i byen Azizabad sørger over sivile som ble drept i en amerikansk militæroperasjon i byen. USA tar nå grep for å forhindre elitestyrker i å ta sivile liv. Foto: Fraidoon Pooyaa/AP/Scanpix
ØKNING I SIVILE DØDSFALL: Folk i byen Azizabad sørger over sivile som ble drept i en amerikansk militæroperasjon i byen. USA tar nå grep for å forhindre elitestyrker i å ta sivile liv. Foto: Fraidoon Pooyaa/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Admiral William H. McRaven, kommandøren til de topphemmelige, amerikanske JSOC-troppene har beordret at elitesoldatenes aktivitetsnivå må trappes betraktelig ned.

Årsaken er ifølge New York Times at elitestyrkene har flere sivile liv på samvittigheten, og at deres aktivitet kan hemme amerikanernes overordnede mål i Afghanistan.

Ifølge avisen har både kvinner og barn blitt drept i nattlige JSOC-operasjoner.

Hemmelig
JSOC-troppene er amerikanernes spydspiss i antiterror-operasjoner, og det de holder på med når ikke offentlighetens lys.

Ifølge den anerkjente nyhetsbloggen MinnPost avslørte gravejournalist Seymour Hersh styrkenes plassering i det amerikanske forsvarshierarkiet under et foredrag på University Of Minnesota tirsdag denne uken.

JSOC rapporterte under president Bushs regjeringstid direkte til visepresident Dick Cheney, og omgikk dermed hele forsvarsministeriet - og også forsvarsminister Robert Gates.

- Dette var praktisk talt en dødsskvadron som rapporterte rett til visepresidenten, sa Hersh.

Opererer i flere land
Ifølge den høyt respekterte journalisten opererer JSOC i flere land - uten at ambassadene eller CIA-tjenestemennene i de respektive landene kjenner til hva som foregår.

- De utfører sine henrettelser og forsvinner igjen, uttalte Seymour Hersh.

I AKSJON: Amerikanske elitestyrker på oppdrag i Afghanistan. Foto: EPA/Scanpix
I AKSJON: Amerikanske elitestyrker på oppdrag i Afghanistan. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Hersh sa etter foredraget at han ikke hadde planlagt å offentliggjøre informasjonen, som kom som svar på direkte spørsmål fra salen.

Påvirker forholdet til Karzai
Troppene får nå kun delta i operasjoner rettet mot toppene i Taliban og Al-Qaida.

Forholdet mellom de amerikanske okkupasjonsstyrkene og regjeringen til president Hamid Karzai har surnet betraktelig i senere tid.

Aktiviteten til spesialstyrkene er ifølge New York Times en av de dominerende årsakene til dette.

Spesielt noen operasjoner provoserte afghanerne, ifølge avisen.

Angrep fire-åring
Blant annet aksjonerte de amerikanske elitestyrkene i Khost-provinsen, i den hensikt å pågripe en mistenkt Al-Quaida-soldat. 

Vedkommende ble pågrepet, men flere sivile ble også drept. I tillegg ble en fire år gammel gutt bitt av en amerikansk militærhund.

- Et tragisk tilfelle av feilidentifisering, erkjente en talsmann for de amerikanske styrkene.

RAPPORTERTE TIL CHENEY: Visepresidenten hadde ansvaret for JSOC-styrkene. Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix
RAPPORTERTE TIL CHENEY: Visepresidenten hadde ansvaret for JSOC-styrkene. Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix Vis mer

Fikk kritikk
President Karzai gikk i etterkant ut og kritiserte disse operasjonene.


En rapport fra FN som ble offentliggjort i forrige måned konstaterer at antallet sivile dødsfall i Afghanistan økte med nærmere 40 prosent i 2008, i forhold til året før.

Selvmordsangrep var hovedårsaken til økningen, ifølge rapporten, men FN mener også de amerikanske spesialstyrkene er en klart medvirkende faktor.IRRITERT: President Hamid Karzai frustreres over det høye antallet sivile dødsfall. Foto: S. Sabawoon/EPA/Scanpix
IRRITERT: President Hamid Karzai frustreres over det høye antallet sivile dødsfall. Foto: S. Sabawoon/EPA/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer