Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Diehards» slåss fortsatt

Stadige kamper inne i Falluja. Men opprørere på flukt dukker opp i andre byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) For noen dager siden sa amerikanske militærtopper at de hadde frigjort Falluja. Amerikanske og irakiske soldater har nå kontroll over byen, men det er fortsatt opprørere som gjemmer seg og kjemper for livet. Disse blir kalt «diehards» i amerikanske medier.

Rapporter forteller også om opprørere som har forsøkt å kjempe seg inn i byen igjen, etter å ha blitt drevet ut av amerikanerne.

Men selv om krigingen i byen har roet seg ned, har de fått nye problemer å hanskes med. Voldsangrepene har blomstret opp i andre sunnimuslimske byer. Omfanget er ikke på langt nær så stort som i Falluja, men likevel stort nok til at det er en utfordring for de amerikanske styrkene.

Ikke minst siden opprørerne flytter seg fra by til by.

Frykter voldsøkning

Siden kampene nå spres fra by til by, spekuleres det i om de kan hindre at valget gjennomføres som planlagt i januar. De største kampene har vært i områder som minoriteten av sunnimuslimer tidligere har kontrollert, og nå frykter de at majoriteten av shiamuslimer skal ta over etter valget.

Det er ifølge Reuters ikke klart om opprørsaktiviteten i de andre sunnimuslimske byene er startet av folk som har blitt drevet ut av Falluja, eller om de har startet som en reaksjon på Falluja-kampene.

Spørsmålet analytikere nå stiller seg er om opprørstøtten vil øke eller minke som følge av det som har skjedd i Falluja, som var opprørernes hovedbase.

image: «Diehards» slåss fortsatt

- Om dette fører til en oppblomstring av opprør også andre steder i Irak er fortsatt åpent, sier Midtøsten-ekspert Jon Alterman til Associated Press.

Så langt ser det imidlertid ikke ut som opprørerne er skremt fra å kjempe videre.

90 døde soldater i november

November har så langt - bare halvveis inn i måneden - vært den nest verste måneden for amerikanerne siden krigen startet, med mer enn 90 døde soldater. Totalt er over 1200 blitt drept.

Ifølge overgangsregjeringen i Irak er 1600 opprørere drept siden offensiven mot Falluja startet for halvannen uke siden.

Mange av de drepte ligger fortsatt i gatene i Falluja.

Frankrikes president Jacques Chirac har nettopp besøkt USAs nærmeste allierte, Tony Blair. Han ser ikke lyst på situasjonen i Irak.

- Jeg er ikke så sikker på om det går an å si at verden har blitt tryggere, sier Chirac.

FORTSATT KAMPER: Amerikanerne angriper fortsatt Falluja med styrke, selv om de nå også må sette inn mannskap i andre byer.
FRA AVSTAND: Amerikanske soldater forsøker å drive ut opprørerne med artillerigranater.
NYE BYER: Amerikanske soldater har måttet sende i store styrker også i andre byer, ettersom volden har spredd seg. Her ligger en soldat på et hustak i Mosul.
FARLIG OPPDRAG: Så langt denne måneden er 90 amerikanske soldater drept. Over 1200 opprørere har mistet livet siden offensiven startet for halvannen uke siden.
SKADD: Travis Schafer (20), Ryan Chapman (22) og Jeffery Owens (21) ble sendt til et sykehus i Tyskland etter at de ble skadd i Falluja.
RULLER RUNDT I BYEN: Soldater med stridtsvogn leter etter opprørere i Fallujas gater.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media