Diesel (4) ble redd helikopteret og lot seg ikke redde

Har stått fast på fjellhylle siden 1. juledag. - Trist at de ikke rekker bort til ham.

BEKLAGER: Redningsmann Kjell Naustdal måtte gi seg da mørket kom.
- Det hadde vært flott å få Diesel ned, men beklager, det gikk ikke, Diesel ble redd helikopteret, sa Naustdal til matmor Siri Sørdal.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
BEKLAGER: Redningsmann Kjell Naustdal måtte gi seg da mørket kom. - Det hadde vært flott å få Diesel ned, men beklager, det gikk ikke, Diesel ble redd helikopteret, sa Naustdal til matmor Siri Sørdal. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRYN (Dagbladet): Siden første juledag har den fire år gamle Irsk-setteren Diesel stått fast på ei fjellhylle over Stryn sentrum i Sogn og Fjordane.

I dag ble det  gjort flere forsøk på å få unghunden ned, uten hell.

Fjellfolk Matmor Siri Sørdal fulgte dramaet med kikkert helt fra klokken 09.30 da de to fjellredningsmennene Steinar Bruheim og Bjørnar Bjørhusdal tok seg over fjellet og ned mot hunden.

- De har sett den, men har ingen mulighet til å nå bort til den, sa en skuffet Sørdal til Dagbladet.

Hun og en rekke familiemedlemmer hadde tatt oppstilling på andre siden av dalen med radiokontakt til de to mennene i fjellet.

- Det er trist at de ikke rekker bort til Diesel, men vi har i alle fall konstatert at han er i live, sier hun.

Helikopter Alt håp var imidlertid ikke ute. Da Bruheim og Bjørhusdal begynte på returen ned fjellet fikk Siri Sørdal telefonen hun hadde ventet på.
Ambulansehelikopteret fra Førde ville likevel ta oppdraget med å prøve å få ned hunden hennes som et ledd i trening.

- Vi har fått beskjed om at de må bryte om de får et ambulanseoppdrag, det må vi selvfølgelig akseptere, sier hun i det helikopteret flyr inn over Stryn.

Helikopteret tar en runde i fjellet og konfererer med Siri på telefon om hvor hunden befinner seg.

Deretter lander de og fester redningsmann Kjell Naustdal i line under helikopteret.

To ganger flyr de opp for å få tak i Diesel før også de må gi seg.

Redd - Beklager. Det hadde vært så flott å få hunden din ned, men det gikk ikke. Nå er det for mørkt.

BRATT: Siden første juledag har Diesel stått fast i dette bratte og farlige området, 670 meter over Stryn sentrum. Han er i live og i vigør, forteller redningsfolkene. Den har et stort område å bevege seg på, men under ham er det et stup. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
BRATT: Siden første juledag har Diesel stått fast i dette bratte og farlige området, 670 meter over Stryn sentrum. Han er i live og i vigør, forteller redningsfolkene. Den har et stort område å bevege seg på, men under ham er det et stup. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer

Beskjeden fra redningsmann Naustdal er tung å svelge for Siri Sørdal, men hun er takknemlig for at de prøvde.
- Tusen takk for at dere kom. Nå har vi i alle fall forsøkt.

- Hunden er i vigør og har et rimelig stort område å bevege seg på. Første turen opp så vi den, men jeg fikk ikke lokket den til meg. Helikopteret virvler opp en masse snø og bråker, den var tydelig redd. Andre turen så vi den ikke i det hele tatt. Da hadde den gjemt seg, sier Naustdal til Dagbladet.

Gir seg ikke At det fortsatt er liv i Diesel gir matmor håp om at det kanskje er mulig å få den flotte hunden ned i live når det blir lyst igjen.

- Det er godt å høre at den lever.

- Hva gjør du nå?
- Aner ikke. Jeg må først og fremst sette meg i tenkeboksen. Nå skal jeg ta imot fjellgutta som er på vei ned fjellet. Kanskje de har en ide.

- Det er vanskelig å si om vi kan ta flere forsøk. Aller helst burde noen som er kjent med hunden lokke den til seg, men det er jo ikke
lett, sier Kjell Naustdal.

DIESEL: Unghunden Diesel (4) sitter fortsatt fast i fjellet. Foto: PRIVAT
DIESEL: Unghunden Diesel (4) sitter fortsatt fast i fjellet. Foto: PRIVAT Vis mer