Diesel (4) fast på fjellhylle

Siden første juledag har folk i Stryn hørt bjeffingen til Irsk setteren Diesel fra fjellet.

FAST PÅ FJELLHYLLE: Siden første juledag har Irsk setteren Diesel (4) stått fast på ei fjellhylle 670 meter over Stryn Sentrum. Fortsatt hører matmor Siri Sørdal den kjære hunden sin bjeffe i fjellet. Men nå kan redningen være på vei. Diesel må bare holde ut ei iskald natt til. Foto: PRIVAT
FAST PÅ FJELLHYLLE: Siden første juledag har Irsk setteren Diesel (4) stått fast på ei fjellhylle 670 meter over Stryn Sentrum. Fortsatt hører matmor Siri Sørdal den kjære hunden sin bjeffe i fjellet. Men nå kan redningen være på vei. Diesel må bare holde ut ei iskald natt til. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Siden første juledag har Irsk setteren Diesel (4) stått fast på ei fjellhylle over Stryn i Sogn og Fjordane.

I Stryn sentrum kan en fortsatt høre hunden bjeffe oppe i fjellet.

Svært kaldt - Det er en stor påkjenning å høre ham der oppe uten å kunne gjøre noe, sier matmor Siri Sørdal til Dagbladet. Kulden er det hun frykter mest.

- Diesel er en spretten, sprek og uredd hund, men det har ikke vært så kaldt i Stryn på flere tiår.

I dag er det «bare» ti minus ute, men da han forsvant var det atskillig kaldere, og nå er det meldt enda lavere temperaturer igjen.

Fjelltur Det var første juledag Siri Sørdal tok med seg Diesel på skitur på Årheimsfjellet i Stryn. På vei hjem forsvant Diesel for henne.

-Det var snakk om et lite sekund der jeg fikk problemer med en skibinding jeg måtte rette på. I løpet av denne tiden forsvant Diesel ut på et eget eventyr i fjellet, trolig på sin egen lille rypejakt.

Jeg var ikke så urolig til å begynne med, for Diesel er en livlig hund som alltid har kommet tilbake etter hvert, men nå skjedde ikke det, sier hun.

- Er dette et fjellområde han er vant å ferdes i?
- Nei, det er ikke det. Han er en fjellvant hund, men dette fjellet har han ikke vært på tidligere. Nå kom han heller ikke tilbake uansett hvor mye vi ropte på ham.

-Vi overnattet også i telt like i nærheten av der han forsvant i tilfelle han skulle komme tilbake. I løpet av natta fikk vi telefon fra folk som hadde hørt bjeffing fra fjellet.

Fjellhylle I løpet av natta har Diesel tatt seg over fjellet på egen hånd. Når han kom over til fjellsiden som vender mot Stryn har han trolig sklidd i det svært bratte fjellet for så å havne på ei fjellhylle som ligger omlag 670 meter over havet. Der har det vært mulig å se Diesel fram til i dag.

- Nå ser vi han ikke lenger, men hører at han bjeffer der oppe, sier Siri Sørdal

Redningsaksjon Så snart Sørdal fikk lokalisert hunden sin satte hun i gang arbeidet med å få ham ned fra det iskalde og farlige fjellet. Det bratte fjellpartiet er umulig å ta seg opp til for vanlige turgåere. Siri Sørdal måtte skaffe hjelp.

- Jeg har ringt til flere helikopterselskap, deriblant 330-skvadronen for å høre om de kunne tenke seg å redde Diesel som en del av en treningstur, men har hittil ikke noen sagt ja bortsett fra fjellredningsgruppen fra Jostedalen. De er nå på vei og kommer fram i kveld.

-I morgen vil de forsøke å komme seg fram til fjellhylla der Diesel sist ble sett. Nå håper jeg bare at det skal lykkes, og at Diesel skal overleve enda ei bitende kald natt i fjellet, sier hun.

FJELLVANT: Diesel er en flott, livlig og uredd Irsk setter som er vant til fjellturer. Men på Årheimsfjellet i Stryn har ikke Diesel vært før. Foto: PRIVAT
FJELLVANT: Diesel er en flott, livlig og uredd Irsk setter som er vant til fjellturer. Men på Årheimsfjellet i Stryn har ikke Diesel vært før. Foto: PRIVAT Vis mer