Budsjettlekkasje:

Dieselmilliard

Midt blant kuttene vil finansminister Trygve Slagsvold Vedum hjelpe anleggsarbeiderne. Han gir over en milliard til reduserte dieselavgifter og venter seg motstand i Stortinget.

GRAVER OPP PENGER: Statsbudsjettet blir stramt, men Trygve Slagsvold Vedum har funnet penger til anleggsarbeiderne. Foto: Shad Madian / Dagbladet
GRAVER OPP PENGER: Statsbudsjettet blir stramt, men Trygve Slagsvold Vedum har funnet penger til anleggsarbeiderne. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STANGE (Dagbladet): I statsbudsjettet han skal legge fram på torsdag, vil finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) foreslå et kutt på over én milliard i dieselavgifter. Kuttet vil primært hjelpe anleggsnæringen.

Det varsler Vedum når Dagbladet tirsdag møter ham i hjembygda Stange i Innlandet.

- Vi reduserer grunnavgiften med 80 prosent, sier Vedum.

Vanlige bensin- og dieselbiler vil også få reduserte avgifter.

- Vi reduserer avgiften der òg. Men i praksis er det egentlig anleggsarbeiderne som vil merke dette, sier Vedum.

Dagbladet blir fortalt at avgiftskuttet utgjør rundt 50 øre prisreduksjon på anleggspumpa, etter at en økning i CO2-avgiften og innblandingskrav på biodrivstoff er regnet inn.

Tungt budskap

Sp-lederen har akkurat demonstrert gammel gravemaskinkompetanse med et stort glis. Nå finner han fram finansministerstemmen igjen:

- Vi skal holde igjen, og det er et tungt budskap å gi. Selv med dette kuttet på 80 prosent blir det krevende for mange, advarer han.

GAMLE KUNSTER: Trygve Slagsvold Vedum hadde sommerjobb på anlegg da han var yngre. Foto: Shad Madian / Dagbladet
GAMLE KUNSTER: Trygve Slagsvold Vedum hadde sommerjobb på anlegg da han var yngre. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Han påpeker at dieselprisen vil være høy så lenge situasjonen er som den er. Men at avgiftsdelen vil gå ned og at prispresset dempes litt for små entreprenører.

- Hvor henter du disse pengene fra?

- Nei, det er en prioritering, da. Det er et stramt budsjett. Men vi mener dieselprisen må ned. Gravemaskiner bruker utrolig mye drivstoff på én time, sier han.

Tror på debatt

Vedum varslet allerede i sommer overfor Dagbladet at han var bekymret for anleggsarbeiderne.

Han trekker fram at anleggsbransjen består av mange små bedrifter som har merket avgiftsøkningen det siste halvåret særlig hardt. Å hjelpe dem skaper arbeidsplasser, påpeker han.

- Dette er en gave til distriktet og ditt eget Senterparti, som jo sliter på målingene?

- Ikke en gave, men en prioritering.

FORNØYDE: Vedums gamle sjef Trond Ruud Olsen mener det er positivt at avgiftene går ned. Morten Harkinn og Bjørn Vidar Moen (til høyre) jobber i Olsens anleggsfirma. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FORNØYDE: Vedums gamle sjef Trond Ruud Olsen mener det er positivt at avgiftene går ned. Morten Harkinn og Bjørn Vidar Moen (til høyre) jobber i Olsens anleggsfirma. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Før finansministeren og statsministeren kan trumfe dette gjennom, må de forholde seg til jokeren Audun Lysbakken (SV), som de samarbeider med om å ha flertall i Stortinget.

- Hvordan vil miljøpartiet SV reagere på at dere vil gi dieselfordeler?

- Det er helt sikkert noen som vil reagere på det. Men man bør se på hvordan dette faktisk slår ut. Folk skal ha hus og jernbaner, og vi skal bygge Norge, og da må vi ta hensyn til de ekstraordinært høye prisene som har vært det siste året.

- Noen vil reagere

- Tror du at du får med deg Lysbakken på dette?

- Ja, det tror jeg. Dette er snakk om småentreprenører, ikke de som har det største overskuddet. Men det blir sikkert diskusjon.

- En miljødiskusjon?

- Regjeringen legger opp til mer biodiesel i alt. Klimamessig kommer vi bedre ut av det, for det blir mer bioinnblanding i drivstoffet. Så klimagassene vil gå ned på grunn av det. Noen vil nok reagere på at vi prioriterer anleggsbransjen, men jeg mener det er riktig, sier Vedum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer