STRENGERE REGLER: Tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen mener man aldri kan være helt sikker på at norsk forsvarsmateriell ikke havner hos banditter. Foto: Lise Åserud / Scanpix
STRENGERE REGLER: Tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen mener man aldri kan være helt sikker på at norsk forsvarsmateriell ikke havner hos banditter. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Diesen: - Forsvarsmateriell kan alltid havne hos banditter

Dersom man vil være helt sikker på at norsk forsvarsmateriell ikke havner hos banditter, må det hogges opp til spiker, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den frittalende generalen mener det må mer enn regelverk og systemendringer til hvis vi vil gardere oss mot at materiell Forsvaret kvitter seg med ikke skal havne på ville veier, skriver Dagsavisen.

- Da får en lage spiker av alt sammen, sier Diesen til Dagsavisen.

- Hvis Forsvaret i det hele tatt skal kunne selge noe forsvarsmateriell til noen, vil det alltid kunne blitt kjøpt av banditter, mener Diesen.

Hilde Wallacher i Kirkens Nødhjelp har forsket på norsk våpeneksport og kjenner regelverket godt. Hun mener at hvis alle aspekter av det norske regelverket hadde blitt praktisert for alle eksportlisenser, hadde Norge hatt et av de strengeste regelverkene for våpeneksport i verden.

- Problemet er at Norge har en åpen holdning til eksport til andre NATO-land, der en i stor grad gir lisens til våpeneksport basert på tillit. Det er dette som har muliggjort det som har skjedd i tilfeller her, sier Wallacher med konkret henvisning til Nigeria-båtene, som er avsløringen hun kjenner best.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer