Diesen: - Norge må bidra mer i kampen mot IS

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Vesten ikke gjør nok for å bekjempe opprørsgruppen Den islamske staten (IS). Han mener også at Norge må bidra langt mer i krigen mot terror.

VIL BIDRA MER: Tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, tar til orde for at Norge må bidra mer i kampen mot IS. Foto: Hans Arne Vedlog, Dagbladet
VIL BIDRA MER: Tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, tar til orde for at Norge må bidra mer i kampen mot IS. Foto: Hans Arne Vedlog, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge kan ikke slippe unna med et humanitært transportfly eller det obligatoriske feltsykehuset. Norge har både kapasitet og kompetanse til å delta i en militær operasjon mot IS. Det har vi de siste årene vist blant annet i Afghanistan og Libya, sier Diesen til VG.

I en kronikk i avisen skriver han at tilnærmingen som brukes nå med flyangrep og mindre bakkestyrker, ikke gir noen reell mulighet til å effektivt knuse IS og andre grupper permanent.

- Dette er en strategi uten noen illusjoner om at vi skal kunne beseire slike grupper helt. Vi vil trekke oss ut igjen og vente på neste konflikt, for så å gjenta prosedyren. Det vil ende i en type stillstand der vi må leve med problemet og konfliktene, sier den tidligere forsvarssjefen.

Han mener at Vesten må være innstilt på gå inn med bakkestyrker og være beredt til å la disse bli stående over tid.

Diesen understreker samtidig at det ikke er mulig å vinne kampen mot IS kun med militær innsats, og at vestlige land må lykkes med en politisk stabilisering.

(NTB)