Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diesen: - Russerne føler seg krenket

Truer med å si opp nedrustningsavtale i Europa på grunn av rakettskjold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland truer med å si opp CFE-avtalen om nedrustning i Europa fordi de føler seg krenket av USAs rakettforsvar, ikke truet, tror forsvarssjef Sverre Diesen.

Diesen er overbevist om at russerne ikke føler seg truet av USAs planer om å utplassere et rakettforsvar i Polen og Tsjekkia. Derimot tror han at russerne føler seg krenket, og at det er årsaken til at president Vladimir Putin truer med å si opp CFE-avtalen om nedrustning i Europa.

- Trusselen skyldes nok lokaliseringen av rakettforsvaret i et område der russerne mener å ha krav på å bli tatt hensyn til, sier Diesen til NTB etter å ha drøftet CFE-avtalen og andre aktuelle temaer ved NATOs hovedkvarter i Brussel i to dager.

- Følelsen av å bli krenket er nok viktigere enn følelsen av at rakettforsvaret truer Russlands kjernefysiske gjengjeldelsesevne, sier forsvarssjefen.

Rakettforsvaret gir ifølge Diesen også næring til den russiske oppfatningen av at Russland er i ferd med å bli «innringet» av et strategisk belte som strekker seg fra Europa, gjennom Midtøsten og til Sentral-Asia.
- Bekymringsfullt
CFE-avtalen ble inngått i 1990 da det sikkerhetspolitiske landskapet i Europa så helt annerledes ut enn i dag. Likevel regnes avtalen fortsatt som viktig, og i NATO-landene er man bekymret over Russlands trussel om å trekke seg fra den.

- Det ville være bekymringsfullt hvis de gjorde det. Det har ikke bare å gjøre med styrker og størrelsen på de ulike landenes forsvar, men også med varslingsregimer og troppeforflytninger, sier Diesen.

Russland har også tidligere truet med å trekke seg fra CFE-avtalen, uten at det er blitt noe av. Og forsvarssjef Diesen er i tvil om Russland kommer til å gjøre alvor av trusselen denne gangen.

- Da vil de jo med et eneste pennestrøk gi fra seg veldig mange forhandlingskort, sier forsvarssjefen.


- Ingen ny kald krig 
Selv om forsvarssjefen tar Russlands stadig mer konfronterende linje på alvor, kjenner han seg ikke igjen i advarslene mot en ny kald krig.

- Jeg tror ikke vi står foran noe nytt rustningskappløp eller kald krig. Til det har både de ideologiske og praktiske politiske forutsetningene endret seg for mye, sier Diesen.

NATO-TOPPMØTEForsvarssjef Sverre Diesen har de siste dager drøftet CFE-avtalen og andre aktuelle temaer på møter i NATO-hovedkvarteret. Foto: Erlend Aas/Scanpix
NATO-TOPPMØTEForsvarssjef Sverre Diesen har de siste dager drøftet CFE-avtalen og andre aktuelle temaer på møter i NATO-hovedkvarteret. Foto: Erlend Aas/Scanpix Vis mer

Han mener den viktigste forklaringen på Russlands nye
 linje er å finne i innenrikspolitiske forhold.

- Vi må være forberedt på at politiske og strategiske enkeltsaker vil kunne påvirke forholdet mellom NATO og Russland fra år til år, uten dermed å undergrave den langsiktige trenden, som er positiv og bidrar til økt tillit, sier Diesen.


(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!