Diesen: - Vi ville ikke selge båtene

Men de tidligere forsvarssjefene tar ikke personlig ansvar for det skandaløse salget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvorfor har ikke varsellampene ringt?

- Og i hvilken grad og på hvilken måte har Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet vært involvert i prosessen? spurte leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Martin Kolberg (Ap) i innledningen til dagens høring.

- Det har vist seg i ettertid at det har vært regelbrudd i forbindelse med salg av fartøyer, sier tidligere forsvarssjef Harald Sunde.

General Harald Sunde var forsvarssjef fra 1. oktober 2009 til 19. november 2013, og er en av mange sentrale aktører som må forklare seg i dagens høring om Nigeriabåtene. Torsdagens høring avholdes på grunn av Dagbladets avsløringer om salg av 10 marinefartøy til paramilitære aktører i Vest-Afrika.

- Ville ikke selge Sunde sier de feil og mangler som er avdekket har kommet til overflaten i ettertid. Han visste intet.

- Dette er forhold som er avdekket i ettertid i en del av FLO, sa Sunde.

Sammen med Sunde måtte også tidligere forsvarssjef Sverre Diesen stå skolerett. Han fortalte at de aldri ønsket å selge båtene.

De seks MTBene som ble solgt ble kraftig oppgradert i 2008, og var så gode at General Sverre Diesen ikke ville selge dem da han satt som Forsvarssjef, forklarer han. Den tidligere forsvarssjefen ønsket å beholde dem i Marinen.

- Men vi ble ikke hørt på det punktet, sa han.

Må ha visst Fem tidligere og nåværende statsråder vil også bli avkrevd svar i løpet av dagen.

Les alt om hva politikerne må svare på.

Et rundskriv i Forsvarsdepartementet viser at Sunde personlig ble holdt orientert om salget av KNM Horten til den pensjonerte amerikanske generalen David L. Grange, og at den skulle brukes under borgerkrigen i Libya.

Kontrakt ble skrevet, men salget aldri gjennomført fordi betalingen uteble.

Sunde satt som forsvarssjef da ni av de ti aktuelle marinefartøyene ble solgt.

FAKTA OM NIGERIABÅTENE

* Dagbladet har i en artikkelserie avslørt hvordan Forsvaret har solgt minst ti tidligere marinefartøy til private paramilitære aktører i Vest-Afrika.

* En norsk offiser og to briter er foreløpig siktet for grov korrupsjon i forbindelse med salgene. Saken etterforskes i Norge og Storbritannia.

* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har åpnet kontrollsak mot Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. Høringen er 30. april.

* Les alt om saken her!

E-postutveksling og dokumentasjon som Dagbladet og granskerne fra revisjonsselskapet PwC har avdekket, viser at både ledelsen i FLO, Forsvaret og Forsvarsdepartementet må ha forstått at paramilitære i Vest-Afrika og den nigerianske stat var de egentlige kjøperne og sluttbrukerne av flere av båtene som ble solgt.

- Jeg er meget skuffet over at det er begått så beklagelige feil, sier tidligere forsvarssjef Harald Sunde om Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO)

- Ikke gransket Forsvaret ble også advart av Tollvesenet mot salg av MTB-ene til CAS Global.

- Så langt meg bekjent ble ikke CAS Global underlagt videre granskning, sa likevel Sunde i høringen.

- Hvem hadde ansvaret for å gå utover egenerklæringen og granske CAS Global? spurte Erik Skutle (H) i kontrollkomiteen.

- Det er forsvaret som er selger, så ansvaret for granskningen av kjøper må ligge hos Forsvaret, sier Sunde.

- Oppriktig talt Sunde, ble du lurt, eller er dette en systemfeil? spurte Kolberg.

- Jeg er skuffet over at de opplysnignene som nå kommer fram, ikke kom fram til meg som forsvarssjef.

- Er du da lurt, eller er det en systemfeil?

<strong>BLE ADVART:</strong> General Harald Sunde (høyre) var forsvarssjef fra 1. oktober 2009 til 19. november 2013, en periode da ni av de ti aktuelle marinefartøyene ble solgt. General Sverre Diesen var forsvarssjef fra 1. april 2005 til 30. september 2009, og har vært en sentral aktør i forsvarsledelsen siden 2003. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BLE ADVART: General Harald Sunde (høyre) var forsvarssjef fra 1. oktober 2009 til 19. november 2013, en periode da ni av de ti aktuelle marinefartøyene ble solgt. General Sverre Diesen var forsvarssjef fra 1. april 2005 til 30. september 2009, og har vært en sentral aktør i forsvarsledelsen siden 2003. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke om jeg er lurt, men opplysningene er ikke kommet fram i systemet.

Sunde kan ikke svare for hva statsråden ble orientert om og ikke underveis i prosessen.

- Under de månedlige koordinasjonsmøtene var Forsvarsdepartementet en aktør. Framdrift og prosess ble drøftet månedlig. Hvorledes departementet orienterte statsråden er ikke kjent for meg, sa Sunde.

Dagbladet har også avslørt at Forsvaret hadde besøk av representanter for den nigerianske preseidenten og en nigeriansk krigsherre.

Harald Sunde avviser at han skal ha vært kjent med møter på Haakonsvern der nigerianske interessenter var tilstede.

Ville ikke selge General Sverre Diesen var forsvarssjef fra 1. april 2005 til 30. september 2009, og har vært en sentral aktør i forsvarsledelsen siden 2003.

Diesen var med på å etablere den strukturen for salg av utrangert forsvarsmateriell som etaten har stått for, inkludert beslutningen om å fase ut mange av de aktuelle fartøyene.

- MTBene utgjorde en sentral del av vårt nærforsvar av norskekysten mot et eventuelt sovjetisk angrep, forklarte Diesen i høringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer