Diesen angrer ingenting

- Jeg kan ikke være en annen enn den jeg er, sier forsvarssjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen møtte i dag Stortingets forsvarskomité for å forklare seg om situasjonen i styrkene i Afghanistan.

Bråket rundt Diesens lederstil og soldatenes bekymringer for manglende sikkerhet for styrkene i Afghanistan var også på agendaen. Og det var en langtfra ydmyk Diesen som møtte pressen etter møtet.

Han ville ikke komme med noen beklagelse etter at han i forrige uke kalte kritikken «tøvete» og mente at den kom fra en «ung og ambisiøs offiser som ikke klarer å skille mellom personlig skuffelse over ikke å få en så fin avdeling som han hadde sett for seg, og sikkerheten».

- Jeg ser at jeg ville spart meg selv, ministeren og dere i pressen for mye arbeid ved å bruke et mer diplomatisk ord for det jeg mener, sier forsvarssjefen til Dagbladet.no.

- Angrer du?

- Jeg kan bare gjenta det jeg sa.

- Vil du endre lederstil?

- Jeg kan ikke være en annen enn den jeg er.

Diesen angrer ingenting

Diesen står fast på at det vil være en styrking og ikke en svekkelse av styrken i Meymaneh i Afghanistan framover.

- Vi hadde en plan om et mer robust infanteribidrad, men nå er det klart at Tyskland stiller med en reaksjonsstyrke og de tyngste våpnene. Dermed vil dette være tilgjengelig for Norge på samme måte som i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Diesen og Strøm-Erichsen mener misforståelser er årsaken til kritikken fra grasrota i Forsvaret. Ministeren mener også at styrken i Meymaneh i realiteten blir styrket av det nye bidraget som sendes ned.

- Vi må erkjenne at vi ikke alltid kan løse alle oppgavene selv, men at vi må dele med våre allierte. Da må offiserene godta at de ikke får de største og mest profesjonelle styrkene, sier Diesen.

Altfor dårlig økonomi

Forsvarskomitéens leder Jan Petersen (H) er mindre bekymret for sikkerheten i Afghanistan etter forsvarsledelsens forklaring.

- Vi fikk en tilfredsstillende redegjørelse for situasjonen i Afghanistan. Det blir en grei bemanning der. Men jeg forstår ikke hvordan det er mulig for departementet å være så på hæla i et så viktig spørsmål som kommunikasjonen omkring dette, sier Petersen.

Han understreker at han er bekymret som før for Forsvarets økonomi.


- Økonomien til forsvaret er bekymringsfull. Det hjelper ikke å ha budsjettet i balanse når vi har et forsvar der soldatene ikke får øvd nok. Vi må sikre et skikkelig driftsnivå slik at de som tjenestegjør føler seg trygge. De må få fly nok, seile nok og øve nok, sier Petersen.

Vil gi krisehjelp

Komitélederen er kritisk til Strøm-Erichsens mangelende kommunikasjon med Stortinget.

- Hun har ikke orientert Stortinget godt nok. Det sto altfor lite i revidert og det vi vet har vi fått vite gjennom media. Vi må hale opplysningene ut av departementet. Det er ikke godt nok.

Opposisjonen vil bevilge 250 millioner kroner i hastehjelp til forsvaret for resten av året. Men Høyre og Frp mener det er lagt opp til altfor lite penger framover.

- Jeg er forbauset over at Strøm-Erichsen ikke er bekymret over den økonomiske situasjonen. Man løser ikke problemene ved å late som om de ikke er der, sier Petersen.

Forsvarsministeren tilbakeviser kritikken og sier hun har informert Stortinget godt nok gjennom statsbudsjettet.

- Jeg mener jeg har gitt fullt dekkene informasjon. Det blir ikke mindre penger, vi opererer utfra det gjeldende budsjettet. Totalt får utenlandsoperasjoner litt over en milliard kroner i år.

<B>IKKE BEROLIGET</B>: Forsvarskomiteens leder, Jan Petersen (H), er forstatt bekymret for Forsvarets økonomi.