POSITIV: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er positiv til de norske bidragene i Syria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
POSITIV: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er positiv til de norske bidragene i Syria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Diesen vil væpne opprørsgrupper selv om de kan bli en trussel i framtida

Norge må venne seg til oppdrag som det Forsvaret nå skal utføre i Syria, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Aftenposten sier Diesen at han støtter planene om å sende 60 norske soldater for å trene opprørere som kjemper mot ekstremistgruppen, selv om det kan slå negativt ut i framtiden.

- Vi må venne oss til tanken på at vi muligens må bekjempe de samme menneskene i morgen, uten at det derfor er galt å bevæpne og trene dem i dag. Dette i erkjennelsen av at vi lever i en ufullkommen verden, der de irregulære krigene som skaper slike paradokser, vil være en normaltilstand, sier den tidligere forsvarssjefen.

Han mener at det i Midtøsten handler om å velge mellom mer eller mindre dårlige løsninger.

- Hvis den trusselen IS representerer i dag, vurderes som større enn den risikoen vi løper ved å trene og væpne en opprørsgruppe vi ikke vet hvor vi har i morgen, eller senere, er dette uansett en riktig beslutning, strategisk sett, sier Diesen.

Beslutningen om å gjøre bruk av norske spesialsoldater i Syria, hviler ifølge regjeringen på et trygt folkerettslig grunnlag. UDs egne jurister er langt mindre sikre, men tvilte seg i januar likevel fram til å gi grønt lys. Flere eksperter har uttrykt skepsis til planene, som også er blitt fordømt fra syrisk hold. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram