Diesen vil væpne opprørsgrupper selv om de kan bli en trussel i framtida

Norge må venne seg til oppdrag som det Forsvaret nå skal utføre i Syria, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

POSITIV: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er positiv til de norske bidragene i Syria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
POSITIV: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er positiv til de norske bidragene i Syria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I et intervju med Aftenposten sier Diesen at han støtter planene om å sende 60 norske soldater for å trene opprørere som kjemper mot ekstremistgruppen, selv om det kan slå negativt ut i framtiden.

- Vi må venne oss til tanken på at vi muligens må bekjempe de samme menneskene i morgen, uten at det derfor er galt å bevæpne og trene dem i dag. Dette i erkjennelsen av at vi lever i en ufullkommen verden, der de irregulære krigene som skaper slike paradokser, vil være en normaltilstand, sier den tidligere forsvarssjefen.

Han mener at det i Midtøsten handler om å velge mellom mer eller mindre dårlige løsninger.

- Hvis den trusselen IS representerer i dag, vurderes som større enn den risikoen vi løper ved å trene og væpne en opprørsgruppe vi ikke vet hvor vi har i morgen, eller senere, er dette uansett en riktig beslutning, strategisk sett, sier Diesen.

Beslutningen om å gjøre bruk av norske spesialsoldater i Syria, hviler ifølge regjeringen på et trygt folkerettslig grunnlag. UDs egne jurister er langt mindre sikre, men tvilte seg i januar likevel fram til å gi grønt lys. Flere eksperter har uttrykt skepsis til planene, som også er blitt fordømt fra syrisk hold. (NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer