Diett kan hjelpe mange

- Er du genetisk disponert for alvorlige sinnslidelser, kan disse forsterkes ved inntak av melk- og melprodukter, advarer overlege Karl-Ludvig Reichelt ved Institutt for pediatrisk forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke internasjonale studier underbygger påstandene om at den vestlige verdens høye melkeforbruk ikke er like sunt for alle.

Enkel hjelp

- Inntak av feil matvarer har vist seg å forsterke noen psykoser. Over lengre tid kan dette gi alvorlige hjerneskader, sier Reichelt til Dagbladet.

Han leder en prosjektgruppe som forsker på sammenheng mellom kosthold og psykoser ved Rikshospitalet i Oslo. Resultatene så langt har fått nasjonal og internasjonal støtte. Ifølge kostholdsteoriene er det en feil i fordøyelsessystemet som gjør at noen mennesker utvikler psykoser som schizofreni, autisme, hyperaktivitet og alvorlige depresjoner.

- Ved hjelp av en enkel, men riktig diett, går det an å bedre eller fjerne symptomene, sier Reichelt. Dersom årsaken blir oppdaget på et tidlig tidspunkt, kan flere få hjelp.

Gir hjerneskade

Teorien går ut på å måle proteininnholdet i urinen for å se om dette avviker fra normalen. Hos mennesker med sinnslidelser som autisme, hyperaktivitet, depresjoner og schizofreni er det funnet uvanlige mengder delvis nedbrutte melke- og melproteiner. Nedbrytingsproduktene hoper seg opp i blodet, likner morfin og kan trolig binde seg til reseptorer i hjernen.

En amerikansk studie med 70 autister har vist at symptomene ble færre når disse barna ble satt på melk- og melfri diett. En tilsvarende norsk studie har påvist det samme.

- Diett er et ufarlig alternativ til kjemisk behandling som ikke alltid hjelper, sier Reichelt.

Nå planlegger Reichelt, i samarbeid med svenske forskere, å starte forskning også rundt depresjoner, selvmord og kosthold.

- Vestlige land topper selvmordsstatistikken. Vi er også mer deprimerte enn andre. Dette mener jeg henger nøye sammen med vårt høye melkeinntak. Personlig tror jeg frekvensen av depresjoner vil bli mindre dersom melk ble kuttet i kostholdet, sier Reichelt.

Skeptisk

Teoriene til Reichelt står ikke uimotsagt i forskermiljøet. I dag er forskere enige om at disposisjon for alvorlige sinnslidelser ligger nedfelt i arveanleggene. Derimot er det sprikende oppfatninger om hva i miljøet som virker inn.

- Reichelts kostholdsteori er spekulasjoner uten særlig empirisk støtte, sier professor Einar Kringlen til fagbladet Apollon.

- I det hele tatt tyder alt på at årsaksforholdene ved schizofreni er langt mer kompliserte enn mange tror. Bare genetisk og miljømessig forskning kan løse problemet, sier han.