Diffen lager skatte-rush

Ditlev-Simonsens skattesnusk har utløst et rush av angrende skattesyndere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er tydeligvis mange som nå finner det opportunt å stå fram for skattemyndighetene med sine ubeskyttede formuer i utlandet. Etter at saken til Per Ditlev-Simonsen ble kjent har det daglig kommet folk hit for å rydde opp. Saken har helt klart hatt en effekt, sier fungerende underdirektør ved Oslo likningskontor, Øyvind Bakken.

– Hva slags folk er det som kommer?

– Det er gjerne mer velstående og velutdannede mennesker. Visse deler av byen er overrepresentert, svarer Bakken.

– Er det arvede penger eller nye formuer de nå kommer for å gjøre opp for?

– Før dette rushet begynte var det mer arvede penger blant folk som har mange båter på vannet. Nå er det mer differensiert, opplyser Bakken.

Utenlandske synder

Dermed har Oslos tidligere ordfører fra Høyre bidratt til å øke både kommunens og statens skatteinntekter. I forrige uke trakk han seg som ordfører i Oslo etter at det ble kjent at han hadde en skjult formue i Sveits – vel 1,5 millioner han førte inn i landet i form av reisesjekker.

Folkene som nå kommer over elva til Oslo likningskontor på Tøyen har i all hovedsak med seg papirer og dokumentasjon over relativt velfylte kontoer i utenlandske banker, penger det ikke er betalt formuesskatt av.

IKKE TATT TUREN ENDA: Etter det Dagbladet får opplyst fra Høyre-hold, har Ditlev-Simonsen selv ennå ikke tatt turen over Akerselva på grunn av sykdom. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
IKKE TATT TUREN ENDA: Etter det Dagbladet får opplyst fra Høyre-hold, har Ditlev-Simonsen selv ennå ikke tatt turen over Akerselva på grunn av sykdom. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

– Kontoene befinner seg generelt sett i land med en viss sekretesse rundt sitt bankvesen. Det er ikke kontoer i svenske banker, sier Bakken.

– Hvor mye penger dreier det seg om?

– Jeg har ikke tall på det nå, men det er formuer av en viss størrelse folk kommer for å opplyse oss om, forteller Bakken.

En mild ørefik

De som melder seg frivillig med sine ubeskattede midler, får utliknet formuesskatt for hvert av de inntil ti siste åra, 28 prosent skatt av kapitalinntektene og en prosent tilleggsskatt som en mild ørefik for ikke å ha gjort opp for seg tidligere.

– Det er ikke store summer det blir snakk om. Det er en rimelig måte å få ordnet opp på. Mange av dem som har vært her sier de får lettet en stein fra sitt bryst, sier Bakken.

Etter det Dagbladet får opplyst fra Høyre-hold, har Ditlev-Simonsen selv ennå ikke tatt turen over Akerselva på grunn av sykdom.

Oslos tidligere ordfører ønsket i går ikke å kommentere rushet av angrende skattesyndere til Oslo likningskontor.