Dagbladet erfarer:

Diger oljekrangel i kulissene

Dagbladet blir fortalt at spenningen øker mellom partilederne bak lukkede dører i Hurdal. Det er oljepolitikken som er den vanskeligste saken, hvor SV opplever at de står alene.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer
Publisert

HURDALSSJØEN (Dagbladet): Det er oljepolitikken som skaper størst splid mellom partilederne i Hurdal.

Dette får Dagbladet bekreftet av personer tett på samtalene mellom Ap, Sp og SV. Også NRK får opplyst det samme.

Ap og Sp er langt på vei enig i oljepolitikken. Etter det Dagbladet blir fortalt krever SV at de to andre partiene flytter seg lengre i deres retning enn hva som har tilfellet hittil.

Dagbladet vet at Ap ønsker at SV selv skal trekke seg fra sonderinger, ikke oppleve seg presset ut av Senterpartiet. En slik «takk-for-oss»-beskjed kan komme i forbindelse med oljepraten som pågår nå, selv om optimistiske røster likevel peker på at så lenge de tre partiene er i samme rom og snakker sammen, kan landet få en ny rødgrønn regjering.

OLJEKRANGEL: Det er spørsmål om framtida til norsk olje og gass som skaper størst splid i Hurdal, blir Dagbladet fortalt. Foto: Lise Åserud / NTB
OLJEKRANGEL: Det er spørsmål om framtida til norsk olje og gass som skaper størst splid i Hurdal, blir Dagbladet fortalt. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Høye skuldre

Dagbladet får også beskrevet at spenningen nå er større mellom forhandlingsdelegasjonen i Hurdal.

Stemningen var god på slutten av forrige uke, men i takt med stadig mer krevende diskusjoner om oljepolitikk, er skuldrene betraktelig høyere nå enn tidligere.

Dagbladet har avslørt at Jonas Gahr Støres plan var at sonderingene skulle vært i mål allerede forrige fredag. Planen var å ta helg i ro og mak, og så starte faktiske regjeringsforhandlinger mandag morgen.

Men avstanden mellom Sp og SV er større enn først anslått, og sonderingene er nå tre dager på overtid.

Planlagt oljeseier

Dagbladet har fått beskrevet SVs krav i sonderingene som «knallharde».

Det er to typer letelisenser som gis på norsk sokkel. Nye umodne områder tildeles i nummererte konsesjonsrunder. Her er det ifølge Dagbladets opplysninger store muligheter for å få en blank seier, men Dagbladet er kjent med - som Dagbladet nylig skrev - at det ikke er godt nok for SV.

Oljepolitikken har lenge vært en kime til uro mellom Ap, Sp og SV. Seinest forrige uke gikk Ap-topp Jørn Eggum ut og beskyldte SV for å ikke ha peiling på olje.

- SV er vår sosiale samvittighet, det er viktig å ha dem med i regjering. Men oljepolitikk har de ikke greie på, sa leder for Fellesforbundet, Jørn Eggum, til Dagbladet.

Dagbladet er kjent med at Arbeiderpartiet allerede i vår hadde skissert en oljeseier som SV kunne få i regjeringen. Etter det Dagbladet erfarer er SV tilbudt at nesten ingen nye felt åpnes for oljeleting, noe som er drøy kost for mange i Ap og Sp.

SV krever mer

Avstanden mellom partiene synliggjøres av det Dagbladet nylig kunne fortelle - selv dette er for dårlig for SV, som skrever mer enn en nesten-stans for nye felt.

Dagbladet kunne i går fortelle at det var Senterpartiet som sørget for at det ble sonderinger. Både Ap og SV var klar for å gå rett i reelle regjeringsforhandlinger allerede forrige uke, etter det Dagbladet kjenner til.

Men Vedum og co. ønsket å ha sonderinger først.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer