Et stort område har igjen løsnet fra isbreen Petermann ved Grønland. Satellittbilder fra NASA viser at den massive kalvingen fant sted tirsdag og onsdag.  Foto: REUTERS/NASA/Handout/Scanpix
Et stort område har igjen løsnet fra isbreen Petermann ved Grønland. Satellittbilder fra NASA viser at den massive kalvingen fant sted tirsdag og onsdag. Foto: REUTERS/NASA/Handout/ScanpixVis mer

Digert isfjell brøt seg løs fra Grønlandsisen

Et massivt isfjell på 120 kvadratkilometer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en betydelig hendelse, sier Eric Rignot fra det amerikanske romfartsprogrammet NASA. Satellittbilder fra NASA viser at isflaket løsnet mellom 16. og 17. juli. Det er dobbelt så stort som Manhattan, eller litt større enn Tønsberg kommune.

Ifølge BBC kan ikke en slik enkelthendelse tilskrives klimaendringene, men flere forskere er likevel overrasket over hvor store endringer isbreen Petermann ved Grønlands nordvestlige kyst har gjennomgått de siste årene. I 2010 løsnet et isflak på hele 250 kvadratkilometer fra breen.

Hos enkelte forskere skaper den storstilte kalvingen stor bekymring.

- Det er dramatisk. Det er urovekkende, sier Andreas Muenchow ved Universitetet i Delaware.

- Vi har data for 150 år, og vi ser endringer som vi aldri har sett tidligere.

Havforskeren understreker også at de mest alvorlige endringene ikke er synlige ettersom den største nedsmeltingen av Grønlandsisen skjer nedenfra.

«Noen endringer er synlige på dramatisk vis, slik som utskillelsen av store isøyer. Noen endringer, som kanskje er viktigere, er ikke synlige», skriver Muenchow på bloggen sin.

(NTB)