Digert isfjell brøt seg løs fra Grønlandsisen

Et massivt isfjell på 120 kvadratkilometer.

Et stort område har igjen løsnet fra isbreen Petermann ved Grønland. Satellittbilder fra NASA viser at den massive kalvingen fant sted tirsdag og onsdag.  Foto: REUTERS/NASA/Handout/Scanpix
Et stort område har igjen løsnet fra isbreen Petermann ved Grønland. Satellittbilder fra NASA viser at den massive kalvingen fant sted tirsdag og onsdag. Foto: REUTERS/NASA/Handout/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Det er en betydelig hendelse, sier Eric Rignot fra det amerikanske romfartsprogrammet NASA. Satellittbilder fra NASA viser at isflaket løsnet mellom 16. og 17. juli. Det er dobbelt så stort som Manhattan, eller litt større enn Tønsberg kommune.

Ifølge BBC kan ikke en slik enkelthendelse tilskrives klimaendringene, men flere forskere er likevel overrasket over hvor store endringer isbreen Petermann ved Grønlands nordvestlige kyst har gjennomgått de siste årene. I 2010 løsnet et isflak på hele 250 kvadratkilometer fra breen.

Hos enkelte forskere skaper den storstilte kalvingen stor bekymring.

- Det er dramatisk. Det er urovekkende, sier Andreas Muenchow ved Universitetet i Delaware.

- Vi har data for 150 år, og vi ser endringer som vi aldri har sett tidligere.

Havforskeren understreker også at de mest alvorlige endringene ikke er synlige ettersom den største nedsmeltingen av Grønlandsisen skjer nedenfra.

«Noen endringer er synlige på dramatisk vis, slik som utskillelsen av store isøyer. Noen endringer, som kanskje er viktigere, er ikke synlige», skriver Muenchow på bloggen sin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer