Digital fotoboks skal ta deg

De nye og smarte fotoboksene skal få slutt på rykk og napp-kjøringen. Nå er det nemlig gjennomsnittsfarten som skal måles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråbremsing foran fotoboksen hjelper ikke når den nye generasjonen fotobokser blir tatt i bruk. De regner nemlig ut gjennomsnittsfarten. Er farten for høy, kommer pengekravet i posten. Datatilsynet synes denne formen for trafikkontroll er helt grei.

Dagens bokser tar bilde av dem som kjører for fort idet de passerer boksen. Men de digitale kameraene som nå blir prøvet ut, registrerer bilnummeret og sender det til en sentral datamaskin. Når bilen kommer til neste fotoboks, skjer det samme. Slik blir gjennomsnittsfarten regnet ut. Er den for høy, får du gebyr.

Må godkjennes

Ifølge Aftenposten blir de nye boksene nå testet i utkanten av Oslo sentrum og ved Åneby i Nittedal. Foreløpig er ikke boksene koblet opp mot datamaskinen som skal regne ut gjennomsnittsfarten. Først må Vegdirektoratet ha godkjennelse fra Datatilsynet. Det regner Georg Apenes i Datatilsynet at direktoratet vil få.

- Dette er bare et nytt skritt i en gammel retning. Vi har allerede akseptert fotobokser under forutsetning av at trafikkontrollen er varslet. Nå blir utstyret mer avansert, men jeg går ut fra at det vil bli akseptert, sier Apenes.

Vegdirektoratet planlegger innkjøp av 200 digitale kameraer til bruk i fotobokser. Det nye utstyret kan være i bruk over hele landet i år 2002.

Bedrer sikkerheten

- Når folk blir kjent med hvordan disse boksene fungerer, vil de trolig holde fartsgrensen over lengre strekninger enn i dag. Det bidrar til bedre sikkerhet, fordi vi unngår den «kenguru-effekten» som vi har ved dagens bokser, sier politioverbetjent Ole Høiby hos Utrykningspolitiet.

- Det er ingen prinsipiell forskjell på de gamle og nye boksene. Vi forutsetter at det fortsatt skal stilles strenge krav til personvernet ved bruk av fartsbokser, og synes det er positivt at teknologien blir utviklet, sier Tori Grytli i Trygg Trafikk.