FOKUSERTE PÅ 22. JULI: - Statsministeren var nøktern og klok når han pekte på at 22. juli vil påvirke oss også i 2012, sier Marie Simonsen. Foto: Berit Roald / Scanpix
FOKUSERTE PÅ 22. JULI: - Statsministeren var nøktern og klok når han pekte på at 22. juli vil påvirke oss også i 2012, sier Marie Simonsen. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- «Digitale nabokjerringer» er nok et uttrykk som blir stående

Marie Simonsen mener Stoltenbergs tale var overraskende konkret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg viet mye tid til 22. juli i sin nyttårstale. Han understreket at vi, fem måneder etter tragedien, fortsatt trenger å vite for å forstå.

- 2012 vil gi nye svar. Først kommer rettssaken mot gjerningsmannen. Deretter skal kommisjonen fortelle sin usminkede og ærlige 22. juli-historie. Det betyr at vi må takle gjensynet med ondskapen. Jeg er trygg på at vi klarer det, sa Stoltenberg.

Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet, synes det var riktig av Stoltenberg å ta seg god tid til å snakke om 22. juli.

- Han var nøktern og klok da han pekte på at 22. juli vil påvirke oss også i 2012. Snart kommer rettssaken, og det er ikke helt over ennå, sier Simonsen.

- Overraskende konkret Hun mener Stoltenberg holdt en god tale og at han var tok opp de viktigste hendelsene i året som har gått, også de tingene som ikke dreier seg om terrorangrepet.

- Det var en tale i barnas og ungdommens ånd og Stoltenberg var innom mange av de store hendelsene, i motsetning til kongen som kun forholdt seg til 22. juli, sier hun.

Simonsen synes talen til Stoltenberg var overraskende konkret, blant annet når han snakket om nettet og ytringsansvar.

GOD OG KONKRET TALE: Marie Simonsen synes Stoltenberg holdt en god nyttårstale og at han satte fokus på de viktigste hendelsene fra 2011.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GOD OG KONKRET TALE: Marie Simonsen synes Stoltenberg holdt en god nyttårstale og at han satte fokus på de viktigste hendelsene fra 2011. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg oppfordrer alle til å bli gode digitale nabokjerringer. Ikke for å sensurere meninger eller kvele debattene. Vi skal tåle det ubehagelige. Det som irriterer, provoserer og endog sjokkerer. Men vi skal ta igjen. Vi skal svare, sa Stoltenberg i talen.

- Det at han oppfordret oss alle til å bli digitale nabokjerringer er nok et uttrykk som vil bli stående etter denne talen, sier Simonsen.

Formuleringen er en liten omskrivning fra Gro Harlem Brundtlands nyttårstale i 1996. Brundtland ønsket seg den gangen flere nabokjerringer til å passe på hverandre.

- Skremte ikke med krise Simonsen mener Stoltenberg leverte en langt mer positiv tale enn sine kolleger rundt om i Europa, og synes det var godt at han ikke skremte livet av nordmenn med eurokrisa

- I motsetning til andre statsledere i Europa som har et tungt år foran seg, har Stoltenberg allerede lagt sitt tyngste år bak seg, sier Simonsen