Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Digitale postkasser er et feilspor

Digipost og e-Boks kjemper om å være nordmenns foretrukne digitale postkasse.

DIGITALISERING: «Gammeldags» kommunikasjon ved hjelp av postkasser og oppslag. Foto: Grete Bro.
DIGITALISERING: «Gammeldags» kommunikasjon ved hjelp av postkasser og oppslag. Foto: Grete Bro. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Fra 2016 skal alle nordmenn kunne motta offentlig post digitalt ved å bruke en digital postkasse. Kampen mellom de to aktørene, Postens «Digipost» og PostNord og Nets? «e-Boks» har allerede startet, skriver Finansavisen i dag.

Skjønt, man kan ha begge to, men offentlig post kan kun leveres til én av dem, og i tillegg har en rekke selskaper inngått eksklusive avtaler med en av aktørene.

- Norge har latt markedskreftene styre, og det vil komme forbrukerne til gode. I det norske markedet er vi den lille, nye aktøren, men ikke glem at vi har gjort akkurat det samme i 14 år i Danmark, sier konsernsjef Henrik Andersen i e-Boks til avisen.

Utfordrer Digipost Med PostNord-eier Strålfors og Nets i ryggen er det ingen junior som har entret markedet. e-Boks har allerede 200.000 brukere i Norge, men Andersen innrømmer at det kommer til å ta tid å nå samme nivå som Danmark der de nå har 4,8 millioner brukere.

Toppene i både Abelia og Helse Vest mener toveis kommunikasjon er standard, og at digitale postkasser allerede er utdatert.

- Kjernespørsmålet når staten skal digitaliseres er: Hvordan kommuniserer man med innbyggerne? sier adm. direktør Håkon Haugli i Abelia til Finansavisen.

Han er redd det blir lite effektivt, og vanskelig å holde rede på alle de ulike offentlige, digitale postkassene.

- Offentlige epostkasser kommer i tillegg til papir. Samtidig har vi Altinn med en velfungerende og velbrukt «postkasse». Hvor mange digitale postkasser trenger man, spør Haugli.

Og med en digital postkasse skal man kunne motta alle typer post digitalt og oppbevare den så lenge man vil. Men hva med kommunikasjonen andre veien? kan man kanskje spørre.

Trenger kommunikasjon Haugli er bare en av mange aktører Finansavisen har snakket med som undrer seg over måten staten løfter den drøyt 150 år gamle tradisjonen med å ha postkasser oppetter husveggene over i den digitale verden.

- Jeg er bekymret for at vi får en utdatert løsning. I dag er toveis kommunikasjon standarden, sier Haugli.

Å ta analoge forretningsmodeller over i en digital tidsalder, uten å forstå teknologiens vesen og tilpasse forretningen til den, bærer alltid galt av sted. I den digitale verden griper toveis kommunikasjon om seg. Samtidig har den oppvoksende generasjon i stadig mindre grad et forhold til hva epost er.

- Vi trenger en digital toveiskanal. Digitale postkasser er et feilspor. Med en toveiskanal slipper man å sende ting frem og tilbake, sier IKT-direktør Erik Hansen i Helse Vest til Finansavisen.

Flere nyheter - Vi er redde for at boligprisene vil eksplodere her
Kjempeviktig indikator er illevarslende for verden
Meglerhusets rykende ferske oljepris-prognoser

DIGITALISERING: IKT-direktør Erik M. Hansen i Helse Vest mener at digitale postkasser er et feilspor. Foto: Helse Vest IKT
DIGITALISERING: IKT-direktør Erik M. Hansen i Helse Vest mener at digitale postkasser er et feilspor. Foto: Helse Vest IKT Vis mer