Diktat fra Netanyahu

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mandag innfridde Yassir Arafat Israels viktigste krav for å fortsette tilbaketrekningen fra okkuperte områder på Vestbredden. Med USAs president Bill Clinton til stede i Gaza bekreftet en forsamling på mer enn 500 framtredende palestinere at alle paragrafer i den palestinske nasjonalpakten som omhandler Israels utslettelse, er opphevet. Clinton fikk det som han ville, og de fleste håpet at fredsprosessen igjen var på skinner. Slik gikk det ikke. I går sjokkerte Israels statsminister ved å slå fast at palestinernes innrømmelse mandag bare er en begynnelse.
  • - Vi har vist at det nytter å legge press på palestinerne, sa Netanyahu på en pressekonferanse før han og utenriksminister Ariel Sharon listet opp rekka av krav som Arafat må innfri: Ikke mer snakk om en palestinsk stat, ingen krav på Jerusalem, stans i alle palestinske voldshandlinger, innlevering av våpen - ikke bare fra sivile palestinere, men også fra palestinske politifolk. Når det gjaldt palestinernes krav om løslatelse av politiske fanger, var ikke Netanyahu villig til å fire en tomme - tross et forsøk fra Clinton på et kompromiss.
  • Fra israelernes side dreier ikke dette seg lenger om forhandlinger, men et rent diktat. Skal Arafat legge seg flat for Netanyahu, gir han samtidig fra seg sine siste forhandlingskort. Spørsmålet som nå tvinger seg fram, er om det overhodet er noen vits i å fortsette fredsforhandlingene, så lenge Netanyahu sitter ved makten. Med sin arroganse viser han og hans regjering forakt for både Clinton og resten av verden.
  • Amerikanerne begynner etter hvert å bli mektig irriterte på israelernes steile holdning. Bill Clinton har de siste dagene funnet seg mer til rette hos sitt palestinske enn hos sitt israelske vertskap. Det er kanskje det viktigste som er kommet ut av hans Midtøsten-besøk. Israel kan komme til å miste amerikansk støtte, og det vil tjene Yassir Arafat. Mens fredsforkjemperne i Midtøsten venter på nye israelske valg, arbeider tida for palestinerne.