Diktator for retten i dag

Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet må møte for forhørsretten i London i dag. I går vedtok en spansk domstol å tiltale Pinochet for folkemord. Den aldrende generalen må forberede seg på å tilbringe store deler av alderdommen i rettssaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Augusto Pinochet ble arrestert 16. oktober i London. Opphevelsen av Pinochets diplomatiske immunitet kan vise seg å bli skjebnesvanger for Chiles tidligere enehersker. I dag starter første runde i det som ser ut til å bli en endeløs rekke av rettsaker mot ham. Når Augusto Pinochet møter for Belmarsh forhørsrett i sør-øst London skjer det under enormt sikkerhetsoppbud. I dag må han møte i retten for å forklare hvordan han ser på utleveringssaken som britene har anlagt mot ham.

Folkemord

Den spanske dommeren Baltasar Garzon slåss med alle midler for å få Pinochet utlevert til Spania. Hvis det skjer vil den tidligere diktatoren bli stilt for retten tiltalt for folkemord under sitt regime fra 1973 til 1990. Ifølge Garzons tiltale var Pinochet ansvarlig for mer enn 3 000 drap og forsvinninger i Chile. Dommeren krever også at alle Pinochets midler blir frosset og at han holdes i husarrest i Storbritannia for å hindre at han stikker av.