Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye bilder av Kim Jong Un

Diktator i full galopp

På en hvit hest rir Nord-Koreas leder gjennom nysnøen i symboltungt fjellandskap. Samtidig kommer han med ny kritikk av sanksjonene mot landet.

SYMBOLTUNGT: Ifølge nyhetsbyrået AP skal hvite hester ha stor symbolverdi for Kim Jong Uns familie. Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix.
SYMBOLTUNGT: Ifølge nyhetsbyrået AP skal hvite hester ha stor symbolverdi for Kim Jong Uns familie. Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Du husker det ikoniske bildet av Russlands president Vladimir Putin på hesteryggen med bar overkropp?

RIDDERLIG(?): Ifølge nyhetsbyrået AP skal hvite hester ha stor symbolverdi for Kim Jong Uns familie. Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix.
RIDDERLIG(?): Ifølge nyhetsbyrået AP skal hvite hester ha stor symbolverdi for Kim Jong Uns familie. Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Klærne fikk han beholde, men statsleder Kim Jong Un i Nord-Korea valgte også å gå for «sterk-statsleder-på-hest»-vrien da han lot seg avfotografere i en serie nye bilder som det statlige nyhetsbyrået nylig slapp.

Bildene er tatt på ikoniske Mount Paektu, et fjell med stor symbolsk og mytologisk betydning for nordkoreanerne, og Korea-halvøyas høyeste punkt.

De symboltunge blinkskuddene viser hvordan statslederen rir en hvit hest gjennom nysnøen på fjelltoppen.

Skaper framtidstro

Det var det nordkoreanske statsmediet KCNA, som først omtalte Kim Jong Uns besøk på fjelltoppen. I grandiose ordelag beskriver de hendelsen som et stort øyeblikk i historien om den koreanske revolusjonen.

Statslederen var på fjellet sammen med sentralstyret i partiet han leder.

«Etter å ha bevitnet de store øyeblikkene av hans tenking på toppen av Mount Paektu, var alle tjenestemennene som var med ham, overbevist med overstrømmende glede og følelser, om at det vil bli en storslått operasjon som vil undre verden igjen og gjøre framskritt i den koreanske revolusjonen», skildrer KCNA.

Testet missiler

GIKK UT MOT SANKSJONER: Kim Jong Un ridende på en hvit hest på fjelltoppen Mount Peaktu. Foto: KCNA/Reuters /NTB Scanpix.
GIKK UT MOT SANKSJONER: Kim Jong Un ridende på en hvit hest på fjelltoppen Mount Peaktu. Foto: KCNA/Reuters /NTB Scanpix. Vis mer

Det er uklart hva det siktes til.

Samtidig gikk Kim Jong Un ut mot sanksjoner som er ilagt landet i en uttalelse onsdag.

Sanksjonene er blitt skjerpet etter 2016, etter atomprøvesprengninger og tester av langdistansemissiler.

Ifølge KCNA ytrer Kim Jong Un bekymring over situasjonen landet er i på grunn av sanksjonene, og sier at smerten fra de «USA-ledede anti-nordkoreanske tvangsmidlene som er påført landet, nå har utviklet seg til sinne».

Samtidig understreket han at Nord-Koreas folk vil overvinne sanksjonene.

«Når våre fiender prøver å kvele oss med makt, skal vi brolegge veien med våre egne forsøk på å prøve å leve godt i selvstendighet slik at fiendene våre føler smerte i sine mager og hoder», skal han ha sagt, ifølge KCNA.

Krevde løfting av sanksjoner

Da han møtte president Donald Trump i Hanoi i februar, krevde han at sanksjonene ble løftet, noe Trump nektet.

I sommer ble de enige om å gjenoppta samtalene. Tidligere i oktober møttes forhandlingspartene i Stockholm, men forhandlingene brøt sammen.

Timingen for uttalelsene og bildene er altså neppe tilfeldig.

KJENT SYN: President Vladimir Putin i Russland på hesteryggen i bar overkropp er blitt ikonisk. Foto: ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / AFP / NTB Scanpix.
KJENT SYN: President Vladimir Putin i Russland på hesteryggen i bar overkropp er blitt ikonisk. Foto: ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

- Det er selvsagt viktig for ham å vise Nord-Koreas befolkning at de har en leder som sitter fast i salen, og det gjør han på bildene jeg har sett, sier Stein Tønnesson ved PRIO til Dagbladet.

- Det er klart at det nå også er interesse for å markere at han er en trygg leder på et tidspunkt hvor han skal ha forhandlinger med Trump, og at han ivaretar sikkerheten til Nord-Korea overfor Sør-Korea på et tidspunkt hvor landslagene skal spille fotballkamp, sier Tønnesson.

De to landslagene møttes tirsdag til VM-kvalifiseringskamp for første gang siden 2009, men kampen endte målløst, ifølge NTB.

Testet nye missiler

Det er ikke første gang Kim Jong Un besøker fjelltoppen, som skal være hans fars fødested.

Det har han ifølge BBC gjort minst tre ganger før, ofte rett før han skal ta store avgjørelser.

Blant annet gjorde han det før han annonserte et nytt interkontinentalt ballistisk missil i 2017, som han hevdet kunne nå USA, og uker før han annonserte at han ville dempe spenningen mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Denne gangen kommer bildene bare uker etter at Nord-Korea testet en ny type missiler skutt opp fra under vann, og i en tidsperiode hvor forhandlingene med USA om atomnedrusting altså står i stampe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media