Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diktator-Kim: - Klar til å avfyre atomvåpen når som helst

Nye trusler fra den nord-koreanske diktatoren.

KLAR FOR KRIG: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un smiler i et udatert bilde fra landets offisielle nyhetsbyrå (KCNA). Det skal vise ham mens han inspiserer en prøveskyting av nyutviklede våpen. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS
KLAR FOR KRIG: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un smiler i et udatert bilde fra landets offisielle nyhetsbyrå (KCNA). Det skal vise ham mens han inspiserer en prøveskyting av nyutviklede våpen. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Nord-Koreas leder, Kim Jong-un (33), har gitt ordre om at landets atomarsenal skal gjøres klar til bruk, og de militære styrkene er bedt om å gjøre seg klare til å slå til først dersom fienden truer, melder NTB. 

Meldingen fra regimets nyhetsbyrå KCNA i det isolerte, kommunistiske landet kommer etter at FNs sikkerhetsråd i New York onsdag vedtok en resolusjon fra USA som, ifølge USAs utenriksminister John Kerry, innebærer de strengeste sanksjonene mot kommunistregimet noensinne for dets atomprogram.

- Ekstrem tid Resolusjonen er utformet for å ramme sektorer som er spesielt viktige for Nord-Koreas økonomi, som eksport av mineraler, og for å begrense Nord-Koreas bruk av internasjonale transportsystemer.

Ifølge byrået kommer uttalelsen fra Kim etter økende trusler fra fiender som truer landets overlevelse. Han skal sagt dette mens han overså en testoppskyting av nye raketter, melder The Guardian

- I en ekstrem tid der USA oppfordrer til krig og katastrofe mot andre land og folk, er den eneste måte å forsvare vår suverenitet og rett til å overleve, å trappe opp våre kjernefysiske kapasitet, heter det i uttalelsen.

Ifølge sør-koreanske myndigheter avfyrte Nord-Korea et halvt dusin raketter 100-150 kilometer i havet øst for landet. 

Nord-Korea har også ofte tidligere reagert med drastiske og truende uttalelser, som trolig også er ment for å styrke moralen innad i landet.

- Alle folk i Den demokratiske folkerepublikken Korea venter nå med stigende vrede på ordre for å kjempe for å utslette fienden som er amerikanske imperialister og Sør-Koreas Park Geun Hyes gruppe av forrædere, heter det i uttalelsen fra KCNA, ifølge USA Today

Kina og Russland for sanksjonene Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte, men de stanset ikke sanksjonene, selv om de har vetorett i Sikkerhetsrådet.

- Vi håper FN-sanksjonene blir implementert omfattende og seriøst, sier talsmann for kinesiske myndigheter, Hong Lei, ifølge The Guardian.

Da Russlands ambassadør til FN, Vitaly Churkin, ble spurt om Nord-Koreas nye oppskyting av raketter, var svaret entydig:

- Det betyr at de ikke trekker de rette konklusjonene ennå.

Det er uklart hvor stort kjernefysisk arsenal Nord-Korea faktisk har. I januar hevdet landet at de hadde lyktes med å prøvesprenge en hydrogenbombe, men utenlandske eksperter er i tvil om det faktisk er tilfellet.