- FORSØKT DREPT: Kim jong-un, her i ivrig passiar under en militærøvelse nylig. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix
- FORSØKT DREPT: Kim jong-un, her i ivrig passiar under en militærøvelse nylig. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpixVis mer

- Diktator-Kim ble forsøkt likvidert

Etter intern krangel og generaldegradering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas diktator Kim jong-un er en av verdens mest omtalte statsledere om dagen.

Han har gjentatte ganger truet med å angripe sitt naboland i sør og USA.

I dag hevder den sørkoreanske avisa Joongang at det også har vært forsøk på interne angrep mot Kim jong-un selv.

I sentrum Avisa hevder at diktatoren ble utsatt for et regelrett drapsforsøk i sentrum av hovedstaden Pyongyang i fjor og siterer kilder i den sørkoreanske etterretningstjenesten.

- Myndighetene har fulgt ekstra nøye med i etterkant fordi angrepet skjedde i sentrum av Pyongyang og ikke på en av hans turer rundt i landet, sier kilden til avisa.

Vedkommende hevder at angrepet settes i sammenheng med en intern maktkamp i det nordkoreanske militæret og at det knyttes til tilhengere av den degraderte generalen Kim Yong-chol (må ikke forveksles med Kim jong-uns bror med samme navn).

Degradert Kim Yong-chol ble beskrevet som en av Kim jong-uns nærmeste støttespillere og har fått skylda for senkingen av et sørkoreansk skip i mars 2010.

Han skal ha blitt utnevnt til firestjerners general i februar 2012, men degradert til tostjerners allerede i november samme år. Han skal ha mistet den første stjernen etter at han tok på seg skylda for en intern krangel som eskalerte og hvor det ble brukt skytevåpen, ifølge Joongang. Den neste skal ha blitt fjernet etter drapsforsøket på diktatoren.

- Personene som var involvert i skyteepisoden knyttes også til drapsforsøket, sier kilden.