Diktator Kim sender ny ambassadør til Norden

Den forrige kan ha blitt henrettet.

FORSVUNNET: Kong Harald (t.v.) tok i mars i fjor i mot Nord-Koreas ambassadør Pak Kwang Chol i høytidelig audiens på Slottet. I desember ble han kalt hjem, og har nå forsvunnet fra all offentlighet i hjemlandet. Nå har Nord-Korea kunngjort at de sender en ny ambassadør til Norden. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORSVUNNET: Kong Harald (t.v.) tok i mars i fjor i mot Nord-Koreas ambassadør Pak Kwang Chol i høytidelig audiens på Slottet. I desember ble han kalt hjem, og har nå forsvunnet fra all offentlighet i hjemlandet. Nå har Nord-Korea kunngjort at de sender en ny ambassadør til Norden. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har utnevnt ny ambassadør til Sverige, melder NKnews.org. Nord-Koreas ambassadør i Sverige fungerer normalt også som landets ambassadør til Norge, Danmark, Finland, Island, Latvia og Litauen.

Den nordkoreanske ambassaden i Stockholm har vært uten ambassadør siden desember i fjor, da Pak Kwang Chol ble kalt hjem i forbindelse med utrenskningen diktator Kim Jong-un foretok i egne rekker i fjor. Pak hadde tilknytning til diktatorens onkel Jang Song-thaek, som ble henrettet i desember.

Maktkampen mellom den unge diktatoren og onkelen som fram til da hadde vært hans mentor, førte til store politiske omveltninger i landet. Ambassadør Pak ble sist sett i Beijing før jul, der han ble eskortert om bord i flyet til Pyongyang av nordkoreanske tjenestemenn. Hans skjebne er uviss, men trolig av en ublid karakter. Også han kan ha blitt henrettet.

Også ambassadøren til Malaysia, Jang Yong-chol, en annen nevø av Jang Song-thaek, ble kalt tilbake og har forsvunnet fra offentligheten.

BRUTAL MAKTKAMP: Dette bildet sjokkerte verden da Nord-Koreas nest mektigste mann, diktator Kim Jong-uns onkel Jang Song Thaek, ble fjernet med makt og ført bort under et sentralkomiteemøte i Pyongyang i desember i fjor. Han ble senere henrettet. Dette beseglet også skjebnen til ambassadøren i Norden, som var fra onkelens krets. Foto: REUTERS/Yonhap/NTB SCANPIX
BRUTAL MAKTKAMP: Dette bildet sjokkerte verden da Nord-Koreas nest mektigste mann, diktator Kim Jong-uns onkel Jang Song Thaek, ble fjernet med makt og ført bort under et sentralkomiteemøte i Pyongyang i desember i fjor. Han ble senere henrettet. Dette beseglet også skjebnen til ambassadøren i Norden, som var fra onkelens krets. Foto: REUTERS/Yonhap/NTB SCANPIX Vis mer

Ambassadør Pak var også akkreditert ambassadør til Norge, og presenterte seg for kong Harald under en audiens på Slottet 21. mars i fjor.

Sverige regnes som en innflytelsesrik diplomatisk aktør i Pyongyang, og fungerer blant annet som mellomledd i kommunikasjon mellom USA og Nord-Korea, ettersom disse to ikke har noen diplomatiske bånd.

Det er derfor nærliggende å tro at ambassadøren som nå er utnevnt, har en viktig posisjon i regimet i Pyongyang. Men lite, eller nær sagt ingenting, er kjent om mannen som nå sendes til Norden.

Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået Korean Central News Agency, er det Kang Yong Dok som har fått jobben. Ifølge NKnews er utnevnelsen første gangen navnet blir nevnt i nordkoreanske statlige medier.

Dagbladet har imidlertid funnet spor som kan tyde på at han, eller en ved samme navn, ble forfremmet til generalløytnant av Kim Jong-un under en høytidlig partiseremoni til ære for landsfaderen Kim Il-sungs fødselsdag i fjor.

For å kunne bli ambassadør, forutsettes det at landene han skal representere i, godkjenner en søknad om akkeditering. Han må også presenteres for kongen.

Dagbladet får opplyst at verken Norge eller Sverige har mottatt noen melding eller akkrediteringssøknad fra Nord-Korea ennå. Nyheten om utnevnelsen var ukjent for utenriksdepartementet da Dagbladet tok kontakt i ettermiddag.

- Vi har ikke fått noen melding om dette fra nordkoreanske myndigheter. For å bli ambassadør til Norge, forutsettes det at akkrediteringen godkjennes av oss. Den forrige ambassadøren fikk slik akkreditering, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i utenriksdepartementet til Dagbladet.