Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diktator Kim sjokkerer med usensurert selvironi

Og det er faktisk en oppsiktsvekkende nyhet.

KJEDELIG FYR?: I et møte med fem år gamle foreldreløse Ri, skal Nord-Koreas diktator Kim Jong-un ha antydet at han er en kjedelig fyr. Det står i diktaturets største avis, noe som nesten er ubegripelig for ekspertene. Bildet er fra et barnehjemsbesøk i den samme perioden. Om lille Ri er på bildet fremgår ikke. Foto: REUTERS/KCNA/NTB SCANPIX
KJEDELIG FYR?: I et møte med fem år gamle foreldreløse Ri, skal Nord-Koreas diktator Kim Jong-un ha antydet at han er en kjedelig fyr. Det står i diktaturets største avis, noe som nesten er ubegripelig for ekspertene. Bildet er fra et barnehjemsbesøk i den samme perioden. Om lille Ri er på bildet fremgår ikke. Foto: REUTERS/KCNA/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har unnagjort en av sine mest offentlige måneder siden han overtok makten i desember 2011. I juli viste han seg offentlig hele 25 ganger, mer enn noen annen måned siden juli i fjor.

Han startet juli med å sjokkere ekspertene under 20-års-minnemarkeringen over bestefaren og landets «evige president» Kim Il-sungs død. Med en oppvisning av de sjeldne, og i nordkoreansk diktatormålestokk en nærmest uhørt sårbarhet, kom Kim haltende inn på scenen mens TV-bildene ble kringkastet til alle i landet som har tilgang på en TV.

Nytt sjokk i august Kim startet august med å sende nye sjokkbølger mot de som følger landet tett.

I Nord-Koreas største avis, Rodong Sinmun, beskrives møtet mellom diktatoren og en liten foreldreløs gutt på et barnehjem eller sykehus i Pyongyang. Alle mediene i Nord-Korea er statskontrollerte, og følger utelukkende diktaturets offisielle linje. Nettopp derfor har beskrivelsen av møtet mellom Kim Jong-un og fem år gamle Ri Myong-bok ført til hakeslepp blant ekspertene.

Kim skal ha spurt femåringen hva han drev med før han kom, hvorpå gutten svarte at han bare så på TV. Da diktatoren spurte hva gutten så på TV, svarte Ri «Jeg så deg, kjære leder».

- Det kan ikke ha vært spesielt morsomt, svarte Kim spontant, ifølge den nordkoreanske avisa. Og åpner døra for en rekke spekulasjoner.

Utenkelig selvironi Det er Korea Times i Sør-Korea som har snappet opp nyheten fra avisa i nord. Det påpekes at beskrivelsen er oppsiktsvekkende på flere plan.

For det første er det høyst uvanlig at en diktator i Nord-Korea vitser eller utviser selvironi med en vanlig borger. Det er dessuten utenkelig at det skjer i i all offentlighet under et offisielt besøk eller arrangement. Men at det i tillegg omtales av landets eget propagandaapparat har trolig aldri skjedd før.

Diktatorens status er så hellig i landet at selv det å brette en avis er problematisk, fordi man da kan komme i skade for å brette et portrett av landets eneveldige leder.

Diktator-Kims antydninger om at han er et kjedelig skue kan selvfølgelig være en gedigen glipp av propagandaoffiserene i et land der hvert ord lederne sier må skrives ned og oppfattes som hellige under såkalte «på stedet-veiledninger». Du ser det ofte på bildene der lederen peker på ting, mens offiserene står rundt og noterer hvert ord som sies på sine notatblokker.

Samtidig har ekspertene lenge merket seg Kim Jong-uns uvanlige og høyst utradisjonelle lederstil, sammenlignet med sin far Kim Jong-il. Det synes åpenbart at han ønsker å ligne mer på sin bestefar Kim Il-sung, som var bedre kjent for sin karisma, utstråling og folkelighet. Samtidig har Kim Jong-un åpent vist frem sider som før var utenkelig for en nordkoreansk leder.

Om det er et bevisst forsøk på oppmyking og å skape folkelig appell, eller om det er et personlig særtrekk, er noe ekspertene foreløpig ikke blir klok på.

Lite brød og sirkus Hans løsslupne vennskap med den amerikanske basketballbajasen Dennis Rodman, offentlige hyggebesøk til fornøyelsesparker og oppsetningen av et storslått sceneshow med Disney-figurer, er blant mange uvanlige trekk som preger bildet på dagens diktator.

HVERT ORD ER HELLIG: Såkalt «på stedet-veiledning» er hva som egentlig skjer når diktatorene i Nord-Korea kommer på besøk. Da må alle rundt skrive ned alle tips, råd og kloke ord den ufeilbarige lederen kommer med. En streng tolkning av dette kan være årsaken til at også selvironien kom på trykk i landets ledende propagandaavis. Foto: REUTERS/KCNA/NTB SCANPIX
HVERT ORD ER HELLIG: Såkalt «på stedet-veiledning» er hva som egentlig skjer når diktatorene i Nord-Korea kommer på besøk. Da må alle rundt skrive ned alle tips, råd og kloke ord den ufeilbarige lederen kommer med. En streng tolkning av dette kan være årsaken til at også selvironien kom på trykk i landets ledende propagandaavis. Foto: REUTERS/KCNA/NTB SCANPIX Vis mer

Ikke minst har kona, landets førstedame Ri Sol-ju, bidratt sterkt til å snu opp ned på tradisjonene knyttet til Kim-dynastiets folkelige selvportrettering i det lut fattige, underernærte, teknologisk tilbakestående og svært isolerte diktaturet med 24 millioner innbyggere.

Mye tyder på at stilen har fått en blandet mottagelse i folket.

Farens hemmelige bekjennelse Ifølge Korea Times finnes det rykter om ett annet tilfelle av offentlig selvransakelse i Kim-diktatorenes historie. Det er en historie som aldri har blitt publisert i noe nordkoreansk medium, men som fant veien til resten av verden da den bortførte sørkoreanske filmregissøren Shin Sang-ok klarte å rømme fra Nord-Korea i 1986 etter åtte år i fangenskap.

Den svært filminteresserte Kim Jong-il hadde personlig beordret kidnappingene av både Shin og hans skuespiller-ekskone Choi Eun-hee for å bygge opp filmindustrien i Nord-Korea. Shin skal ha stått ved siden av diktatoren da de stod overfor en stor folkemasse som jublet og hyllet sin leder.

- Alt er bare juks. Folket liker meg ikke, skal Kim Jong-il ha sagt.

Og der gir både ekspertene og avhoppere ham rett. Han var en nedtur også for folket, sammenlignet med faren, «den store lederen» og «den evige president», Kim Il-sung.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling