GLA´ LAKS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un smilte fra øre til øre da han i mai 2015 besøkte oppdrettsanlegget Sokmak. Anlegget drives av den koreanske folkearmeens avdeling 810 og driver oppdrett på atlanterhavslaks. Foto: NTB Scanpix / Reuters / KCNA
GLA´ LAKS: Nord-Koreas leder Kim Jong-un smilte fra øre til øre da han i mai 2015 besøkte oppdrettsanlegget Sokmak. Anlegget drives av den koreanske folkearmeens avdeling 810 og driver oppdrett på atlanterhavslaks. Foto: NTB Scanpix / Reuters / KCNAVis mer

Nordkoreansk avhopper forteller:

Diktator-Kims norske lakseeventyr

Tross fordømmelse og strenge sanksjoner har norske aktører hjulpet Nord-Korea med å bygge en lukrativ oppdrettsnæring og solgt utstyr som smartklokker og mobiltelefoner.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

​​Deler av historien om hvordan levende norsk lakserogn fra Kyrksæterøra i Trøndelag endte opp i Nord-Korea har vært kjent tidligere, og er blitt fortalt av VG og TV 2.

Dette er historien om Kim-dynastiets norske lakseeventyr fortalt av en som var høyt betrodd og på innsiden av regimet. Heldigvis for ham ble innsatsen med å realisere Kims ambisjoner belønnet med forfremmelse.

Siden de første kassene med befruktede lakseegg gikk fra Norge til Nord-Korea, har regimet tjent millioner på en sjømateksport som har opplevd eksponentiell vekst de seneste årene. Det er en virksomhet som er styrt og eid av landets mektige militære. I tillegg har regimet nytt godt av det som ser ut til å være norsk eksport av datautstyr, mobiltelefoner og smartklokker.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Kjøp tilgang til denne saken uten abonnement. Du belastes kun 39 kr.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn