Diktator Kims ukjente søster er blitt en av Nord-Koreas mektigste

Kim Yeo-jong er blitt forfremmet.

I BRORENS SKYGGE: På dette bildet fra desember 2011 går søsteren Kim Yeo-jong bak storebroren Kim Jong-un under sørgeseremonien for faren i Kumsusan Memorial Palace i Pyongyang, Nord-Korea. Foto: AP / NTB Scanpix
I BRORENS SKYGGE: På dette bildet fra desember 2011 går søsteren Kim Yeo-jong bak storebroren Kim Jong-un under sørgeseremonien for faren i Kumsusan Memorial Palace i Pyongyang, Nord-Korea. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alt tyder nå på at Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er kommet enda lenger i arbeidet med å håndplukke dem som skal være hans fortrolige støttespillere.

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA kunne torsdag fortelle at Kim Jong-un, hans kone Ri Sol-ju og søsteren Kim Yeo-jong (27) var til stede på samme arrangement. En oppsiktsvekkende detalj i den offisielle nyhetsmeldingen var at Kim Yeo-jongs navn ble lest opp før navnet til en høytstående tjenestemann, Ri Jae-il. Ri regnes som Nord-Koreas øverste propagandasjef.

Kims kvinner Tidligere har det vært slik at navnet på Kims søster er blitt lest opp i etterkant. Endringen av rekkefølgen regnes derfor som et sikkert tegn på at hun er blitt forfremmet, skriver den sørkoranske avisa Chosun Ilbo.

Det faktum at Kim Jong-uns kone ble omtalt som kamerat i stedet for kone, tyder også på at hun har fått en sentral posisjon i partiet.

Kim Yeo-jong er ett av tre barn som avdøde Kim Jong-il fikk med sin tredje kone Ko Yong-hui. De første opplysningene om at Kim Jong-uns lillesøster ble betrodd politiske verv går tilbake til 2011.

Sørkoreanske medier, som følger regimet i nord tett, mener det er sannsynlig at Kims yngre søster fungerer som hans stabssjef. Det vil si at hun har ansvaret for å bistå broren i det daglige arbeidet, i tillegg til å viderebringe offisielle rapporter fra partiet, den mektige forsvarskomitteen og andre deler av statsapparatet.

Nå spekuleres det også i at hun har overtatt ansvaret for det såkalte Room 38, departementet for eksport- og utenlandshandel.

Mektigst i familien Dermed er Kim Yeo-jong blitt det mest innflytelsesrike medlemmet av Kim Jong-uns familie. Hans eldre bror, Kim Jong-nam, er bannlyst og lever i eksil etter at han prøvde å komme seg til Disneyland i Japan på falskt pass.

Onkelen, Jang Song-taek, ble henrettet i desember 2013, og siden har ingen sette noe til kona Kim Kyong-hui. De to var ment å være den unge diktatorens nærmeste støttespillere etter at faren Kim Jong-il gikk bort i slutten av 2011.