Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diktator på vei ut

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag vil den demokratiske opposisjonen i Jugoslavia lamme landet. Med generalstreiken vil de vise president Slobodan Milosevic at makten ikke lenger er i hans hender, og at han må bøye seg for den vilje folket ga uttrykk for i valget. Som så ofte tidligere vakler en diktator når kampen står mellom bruk av makt for å beholde makten, og ikkevoldelig motstand som strategi for å bli kvitt et brutalt diktatur.
  • Milosevic har åpenbart aldri lært noe av historien, men historien til diktatorer som Pinochet, Jaruzelski, Marcos og mange andre burde fortelle ham at det er på tide å trekke seg, og at muligheten for å beholde makten svinner dag for dag.
  • Lenge bidro Milosevics polititropper og det hemmelige politiet til at folk ikke våget å stå åpent fram med kritikk av diktatoren. I dag har serberne fattet mot. Utslitte av krig, korrupsjon, armod, internasjonale sanksjoner og vanære, forlanger folk respekt for valgresultatet. Når også nøkkelinstitusjoner som kirken og den føderale hæren har vist Milosevic ryggen i hans forsøk på å gjennomføre en andre valgomgang, og nære medarbeidere forlater maktens korridorer, er det en bekreftelse på at det bare er én utgang for Milosevic.
  • «Rottene forlater det synkende skip,» sa valgvinneren Vojislav Kostunica etter valget. Milosevic har fortsatt store deler av maktapparatet intakt, og kan bruke det. Han kan selv velge om det skal ta dager eller måneder før han går ned med det synkende skipet, men synke gjør han.
  • Med Milosevic borte ligger veien åpen for Kostunica til å innfri sine valgløfter om demokrati, økonomiske reformer, respekt for menneskerettighetene og respekt for loven. Det kan bety en ny og bedre framtid for det plagede Balkan.