Diktator stjal 5 milliarder

LONDON (Dagbladet): Nigerianske myndigheter har beslaglagt fem milliarder kroner etter arrestasjonen av militærdiktator Sani Abachas tidligere sikkerhetssjef. Tidligere i sommer ble diktator Abachas enke arrestert på flyplassen i Nigeria med 38 kofferter fulle av dollar og pund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militærdiktator Sani Abacha døde 8. juni i år. Dødsårsaken ble oppgitt til å være hjertesvikt, men mange betegner dødsfallet som mistenkelig.

Nigeria hadde i mange år vært preget av korrupsjon og indre problemer, og nigerianske myndigheter tror i dag at nærmere 19 milliarder kroner forsvant fra statlige fond og bakkonti under diktatorens styre.

Slo til

Militære tropper omringet huset til Abacha og hans familie umiddelbart etter hans død, og det var sikkerhetsstyrker som valgte å slå til da diktatorens kone, Maryam, forsøkte å komme seg ut av landet med svimlende pengesummer.
I går kom nyheten om at sikkerhetsstyrkene hadde gått til aksjon mot Abachas sikkerhetssjef Ismail Gwarzo og stormet huset hans i nærheten av Kano.

Gwarzo ha brukt store summer til å opprettholde militærdiktatorens popularitet i hjemlandet, og i tillegg skal han ha satt til side penger for å finansiere Nigerias forsøk på å få en permanent plass i FNs sikkerhetsråd.

Den tidligere sikkerhetssjefen skal være tvunget til å betale tilbake til staten 1,6 milliarder kroner.

- Nigeria har fått tilbake 5 milliarder kroner. Dette er penger som ble hentet ut av statlige konti under den tidligere regjeringen. Disse pengene er nå satt inn i Nigerias sentralbank, og vil stå der til regjeringen har bestemt hva som skal gjøres med dem, sier pressetalsmann Mohammad Haruna, som er i pressesekretær for dagens statssjef general Abdulsalami.

Beslaglagt

Etter arrestasjonen av den tidligere sikkerhetssjefen, har politiet også beslaglagt 37 eiendommer og fem kostbare kjøretøy fra Ismail Gwarzo.

- Det foregår en omfattende etterforskning av mange års korrupsjon, og det handler om enorme pengesummer, sier Mohammad Haruna.