Gulnara Karimova

Diktatordatteras sønn ut mot ryktene om moras død: - Hvor er Gulnara?

Etter at Gulnara Karimova ble involvert i korrupsjonssaken rundt Vimpelcom, skal hun ha blitt satt i husarrest.

RYKTEFLOM: Det har vært rykteflom rundt tilstanden til Gulnara Karimova etter at hun skal ha blitt plassert i husarrest i 2014. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel / NTB scanpix
RYKTEFLOM: Det har vært rykteflom rundt tilstanden til Gulnara Karimova etter at hun skal ha blitt plassert i husarrest i 2014. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gulnara Karimova (44) var diktatordattera som opplevde et voldsomt fall.

Popstjerna, motedesigneren, diplomaten og selve Uzbekistans ansikt utad ble i 2014 involvert i Vimpelcom-skandalen.

Selskapet, hvor Telenor eier 33 prosent, innrømmet i februar bestikkelser til Gulnara Karimova og selskapet Takilant, og vedtok en bot på 795 millioner dollar. Det var i 2014 de store overføringene til et postkasseselskap eid av Karimovas venninne ble kjent, men siden den gang har den jetsettende Karimova ikke vært å se.

Dødsrykter

Hun røk uklar med sin mektige far Islam Karimov, og i 2014 ble det publisert bilder som viser at hun sitter i husarrest. I slutten av august i år døde diktatoren, som da hadde styrt landet i over 25 år.

Før hun ble satt i husarrest ble Gulnara spådd å bli farens arvtaker, men med farens død har det dukket opp ytterligere rykter og spekulasjoner og Karimovas situasjon.

STORT FALL: Gulnara Karimova var Usbekistans store stjerne, og var favoritt til å ta over etter faren Islam Karimov. Slik er det ikke lenger. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov
STORT FALL: Gulnara Karimova var Usbekistans store stjerne, og var favoritt til å ta over etter faren Islam Karimov. Slik er det ikke lenger. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov Vis mer

De siste månedene har det gått rykter om at hun har blitt lagt inn på mentalsykehus eller at hun har blitt drept ved forgiftning.

Nå går hennes sønn, Islam Karimov jr. ut og benekter ryktene om at mora er død. Han sier imidlertid at husarresten har forverret helsa hennes.

- Hun er blitt holdt i et to- eller treroms anneks på eiendommen sin. Å være isolert i to eller tre år uten menneskerettigheter som alle mennesker på jord fortjener, tror jeg fører til at alle trenger litt medisinsk hjelp. Psykisk er hun fortsatt frisk. Rapportene om at hun er på mentalsykehus er falske, sier sønnen i et intervju med BBC.

- Hvor er Gulnara?

Sønnen, som bor i London, sier han ikke har hatt kontakt med mora i løpet av de over to åra hun har blitt holdt i husarrest, men at han har hatt kontakt via lillesøstera Iman. Verken han, mora eller søstera var i den mektige bestefarens begravelse, og Islam Karimov junior beskylder nå den usbekiske etterretningstjenesten for å holde mora isolert.

- Jeg skjønner ikke hvordan de i det 21. århundre ikke kan svare på et enkelt spørsmål: Hvor er Gulnara? Husarrest, hvorfor? Hvor lenge? Hvem har tilsyn. Disse spørsmålene må bli besvart. Nå er det rykter om at hun er død. Er hun det? Uten at det er offisielt, kan ikke engang folk sjekke opp i disse tingene, sier han.

4. desember holder Usbekistan presidentvalg. Mye tyder på at den fungerende presidenten, Sjavkat Mirzijajev, som var statsminister under Karimov - vil vinne presidentvalget.

- Det har vært et helvete

På 90-tallet var Karimova både student og karrierekvinne. Hun giftet seg i 1991 med en amerikansk forretningsmann og tok en mastergrad ved Harvard-universitetet i USA, og seinere en doktorgrad i statsvitenskap i Usbekistan ved det samme universitetet hvor hun senere ble professor.

MEKTIG: Dødsfallet til president Islam Karimov har ført til maktkamp i lutfattige Usbekistan. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB scanpix
MEKTIG: Dødsfallet til president Islam Karimov har ført til maktkamp i lutfattige Usbekistan. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB scanpix Vis mer

Hun jobbet også som rådgiver i den usbekiske utenrikstjenesten, blant annet ved FN-delegasjonen i New York.

I 2001 ble hun skilt, og som en del av skilsmisseoppgjøret klorte hun angivelig til seg 4,6 millioner dollar i smykker samt næringsinteresser fra ektemannen verdt omtrent 60 millioner.

Fallet fra mektig og brutal forretningskvinne og arvtaker til presidenttittelen har vært voldsomt for den avdøde presidentens eldste datter. Også hennes sønn, som nå håper på en modernisering og bedring av den tragiske menneskerettighetssituasjonen i hjemlandet, innrømmer at de siste åra har vært tøffe.

- Det har vært et helvete, men også nyttig lærdom i livet, sier han.