Diktatoren hørte på Haakon

Kronprins Haakon tok i kveld opp den vanskelige menneskerettighetssituasjonen med Aserbaidjans diktator Ilham Alijev.

MØTER ALIJEV: Kronprins Haakon er på besøk i Aserbaidjan, der han møter landets diktator Ilham Alijev. Her fotografert for en uke siden, i anledning statsbesøket fra Luxembourg. Foto: Heiko Junge / Scanpix
MØTER ALIJEV: Kronprins Haakon er på besøk i Aserbaidjan, der han møter landets diktator Ilham Alijev. Her fotografert for en uke siden, i anledning statsbesøket fra Luxembourg. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Kronprins Haakon tok opp situasjonen med menneskerettighetene i Aserbaidjan med president Alijev. Det var en substansielle samtaler, og jeg har et klart inntrykk av at Aserbaidjan søker mot vest, sier statssekretær i UD, Espen Barth Eide, som selv deltok i samtalene.

Kronprins Haakon startet idag et omstridt besøk til et av de verste diktaturene i et utvidet Europa.

Europa er standarden Kronprinsen har møtt kritikk fra blant annet Helsingforskomiteen for at han reiser til Aserbaidjan. Hensikten med turen er å åpne en oljemesse. Statoil er det nest største utenlandske selskapet i Aserbeidjan.

-Alijev er opptatt av å følge reglene i de organisasjonene landet slutter seg til. Jeg oppfattet det som oppriktig at han vil knytte landet nærmere Europa, sier Barth Eide.

Det er særlig Europarådet som er viktig. Europarådet setter standard for hvordan forholdene for menneskerettighetene og demokrati skal fungere. Det er disse reglene Aliev sier Aserbaidjan vil etterleve.

Barth Eide er positiv etter møtene med Aliev. Han understreker at Aliev la vekt på at Aserbaidjan er omringet av land som Iran, Dagestan og Armenia, og ber om at det blir tatt med i betraktningen når landet vurderes i Vesten.-Jeg oppfattet ikke at Aliev holdt et propagandashow for oss, sier Bart Eide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer