Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diktatoren hørte på Haakon

Kronprins Haakon tok i kveld opp den vanskelige menneskerettighetssituasjonen med Aserbaidjans diktator Ilham Alijev.

MØTER ALIJEV: Kronprins Haakon er på besøk i Aserbaidjan, der han møter landets diktator Ilham Alijev. Her fotografert for en uke siden, i anledning statsbesøket fra Luxembourg. Foto: Heiko Junge / Scanpix
MØTER ALIJEV: Kronprins Haakon er på besøk i Aserbaidjan, der han møter landets diktator Ilham Alijev. Her fotografert for en uke siden, i anledning statsbesøket fra Luxembourg. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kronprins Haakon tok opp situasjonen med menneskerettighetene i Aserbaidjan med president Alijev. Det var en substansielle samtaler, og jeg har et klart inntrykk av at Aserbaidjan søker mot vest, sier statssekretær i UD, Espen Barth Eide, som selv deltok i samtalene.

Kronprins Haakon startet idag et omstridt besøk til et av de verste diktaturene i et utvidet Europa.

Europa er standarden
Kronprinsen har møtt kritikk fra blant annet Helsingforskomiteen for at han reiser til Aserbaidjan. Hensikten med turen er å åpne en oljemesse. Statoil er det nest største utenlandske selskapet i Aserbeidjan.

-Alijev er opptatt av å følge reglene i de organisasjonene landet slutter seg til. Jeg oppfattet det som oppriktig at han vil knytte landet nærmere Europa, sier Barth Eide.

Det er særlig Europarådet som er viktig. Europarådet setter standard for hvordan forholdene for menneskerettighetene og demokrati skal fungere. Det er disse reglene Aliev sier Aserbaidjan vil etterleve.

Barth Eide er positiv etter møtene med Aliev. Han understreker at Aliev la vekt på at Aserbaidjan er omringet av land som Iran, Dagestan og Armenia, og ber om at det blir tatt med i betraktningen når landet vurderes i Vesten.
-Jeg oppfattet ikke at Aliev holdt et propagandashow for oss, sier Bart Eide.

Generalsekretær Bjørn Engesland sier et det sender et uheldig signal om norsk utenrikspolitikk når et medlem av det norske kongehuset leder en delegasjon til et diktatur preget av massiv korrupsjon, manipulerte valg, og omfattende fengsling av politisk opposisjonelle.

Som Hviterussland -I et utvidet Europa, så er det bare Hviterussland man kan sammenlikne med når det gjelder brudd på menneskerettigheter. Det ville være utenkelig å sende kronprins Haakon til Hviterussland. Grunnen til at han reiser til Aserbaidjan er selvsagt norske oljeinteresser. Det er betenkelig, sier Engesland.

President Ilham Alijev holder Aserbaidjan i et jerngrep. Han arvet presidentembetet da hans far Heydar Aliev døde i 2003. Valg har systematisk blitt manipulert, og opposisjonen er undertrykket.

I vår stengte regjeringen Menneskerettighetshuset, et senter for forskjellige menneskerettighetsorganisasjoner.

Grand Prix et kupp En kuriositet er det også at Alijev har utpekt sin kone til å lede arbeidet med å organisere Melodi Grand Prix neste år, etter at Aserbaidjan vant årets finale. Grand Prix finalen var en stor triumf for Aliev. Han vil bruke oppmerksomheten til å vise seg og landet fram for verden.

-Det er problematisk at Norge dobbeltkommuniserer når det gjelder menneskerettigheter. På den ene siden er vi opptatt av norske næringsinteresser. På den andre siden er vi opptatt av menneskerettigheter. Jeg mener det er galt å bruke kongehuset til å fremme næringsimteresser i et land som Aserbaidjan, sier Engelstad.

Kronprins Haakon reiser sammen med olje- og energiminister Ola Borten Moe, og statssekretær i UD, Espen Barth Eide. Etter ankomst i ettermiddag skal kronprinsen legge ned krans vet Heydar Alijevs grav.

Han er grunnleggeren av det post-sovjetiske Aserbaidjan. Etter det er det et møte med president Alijev, før mottakelsen i kveld, når kronprinsen møter Fatullajev.