Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim Yo-jong

Diktatoren overrasker: Kim Jong-un sender mektig lillesøster til OL

Kim Yo-jong reiser til OL i Pyeongchang, og er den første fra den regjerende Kim-familien til å besøke Sør-Korea.

SØSTER: Diktator Kim Jong-un (34) sender lillesøstera Kim Yo-jong til vinter-OL i Pyengchang i Sør-Korea.Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB Scanpix
SØSTER: Diktator Kim Jong-un (34) sender lillesøstera Kim Yo-jong til vinter-OL i Pyengchang i Sør-Korea.Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder fra sentralstasjonen i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang fra i dag tidlig viser Kim Jong-uns mektige lillesøster Kim Yo-jong smilende på togstasjonen.

30-åringens opptreden fikk sørkoreanske medier til å spekulere kraftig om hun dermed kommer til å dukke opp under de olympiske vinterleker i Pyeongchang i nabolandet i sør.

Timer etterpå bekrefter sørkoreanske myndigheter at Kim Jong-ils yngste datter faktisk kommer til å være til stede under vinterlekene, med åpningsseremoni på fredag.

HELSØSKEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har flere søsken, men han og lillesøster Kim Yo-jong skal være spesielt nære. Nå skal han også ha gitt henne en viktig rolle i partiet. Video: CNN Vis mer

Kommer med delegasjon

Kim Yo-jong kommer i følge med Nord-Koreas høydelegasjon på 22 personer, som ledes av landets seremonielle leder Kom Yong-nam.

Delegasjonen besøker Sør-Korea i tre dager fra fredag, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

VED BRORENS SIDE: Her er Kim Yo-jong (t.v.) avbildet med broren Kim Jong-un. Foto: / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB Scanpix
VED BRORENS SIDE: Her er Kim Yo-jong (t.v.) avbildet med broren Kim Jong-un. Foto: / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB Scanpix Vis mer

Washington Post skriver at sørkoreanske myndigheter vil se på besøket som et seriøst forsøk fra Kim-regimet på forbedre forholdet mellom nord og sør.

​Nord-Koreas OL-deltakelse er svært kontroversiell, spesielt etter den økende aktiviteten til landets atomprogram og stadig flere oppskytinger.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og USAs president Donald Trump har vært i ordkrig det siste halve året, og i går ble det for øvrig kjent at Trump sender dattera Ivanka til OL i Pyeongchang for å lede USAs delegasjon under avslutningsseremonien 25. februar.

CHEERLEADERE: Nord-Korea har sendt en delegasjon på 230 cheerleadere til OL. AFP PHOTO / Ed JONES
CHEERLEADERE: Nord-Korea har sendt en delegasjon på 230 cheerleadere til OL. AFP PHOTO / Ed JONES Vis mer

Det var lenge uklart om Nord-Korea kom til å delta i OL. Avgjørelsen kom først etter samtaler med Sør-Korea 9. januar. Regimet har også sendt en kunstnerisk tropp på 140 deltakere og en 230 cheerleadere. Heiagjengen har 229 medlemmer, alle er jenter og unge kvinner, som er valgt ut på bakgrunn av alder, utseende og entusiasme. Nord- og Sør-Korea har også felles ishockeylag.

Mektig lillesøster

Nord-Koreas leder Kim Jong-un forfremmet lillesøsteren Kim Yo-jong til en høyere stilling i det mektige kommunistpartiet som styrer landet i oktober i fjor.

Kim Yo-jong er utpekt til varamedlem i kommunistpartiets politbyrå, den øverste beslutningsmakten i kommunistpartiet.

Kim Yo-jong er ett av tre barn som avdøde Kim Jong-il fikk med sin tredje kone Ko Yong-hui. De første opplysningene om at Kim Jong-uns lillesøster ble betrodd politiske verv går tilbake til 2011.

Hun opptrer som oftest i bakgrunnen eller helt i ytterkanten på de offisielle bildene Hun refereres sjelden til ved navn i media.

30 år gamle Yo-jong skal ha gått på kostskole i Sveits sammen med Kim Jong-un. Og i rekken av «skal ha»- og «kanskje»-setninger, så skal hun ha gått på Kim Il-sungs militærakademi og Kim Il-sung-universitetet i Pyongyang, samt giftet seg med nevøen til landets utenriksminister.

Ved sin brors side

Den første sikre bildeobservasjonen av Kim Yo-jong var i 2010 da hun deltok på partimøtet i september. Et drøyt år seinere ble hun fotografert under begravelsen av Kim Jong-il. Kim Yo-jong var å se på flere av bildene fra den alvorstunge seremonien, men ble fortsatt ikke omtalt ved navn. Det skjedde først i 2014, og da ble hun også referert til som et «høytstående medlem» av Sentralkomiteen. Seinere samme år ble hun utnevnt til nestsjef for propagandadepartementet.

Siden har den unnselige Kim vært å se jevnlig ved sin brors side, noe som i seg selv er et vitnesbyrd på at hun er i diktatorens innerste sirkel. Og i september i fjor kom sørkoreanske etterretningskilder med påstander om at lillesøsteren egenhendig skal ha beordret tre høytstående partimedlemmer til såkalte omskoleringsleire, en kommunistisk betegnelse for straffarbeid.

Kim Yo-jong ble i januar sammen med flere andre nordkoreanske tjenestepersoner svartelistet av det amerikanske finansdepartementet på bakgrunn av «alvorlige menneskerettighetsbrudd».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!