Diktatoren tar jerngrep

General Pervez Musharraf styrker grepet om makta i Pakistan. I går avsatte han president Rafiq Tarrar og tok hans plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Musharraf ser med dette ut til å ville sikre seg og de militære varig makt også etter at demokratiet er gjeninnført, etter planen gjennom valg i oktober neste år.

Dette skjer like før det viktige indisk-pakistanske toppmøtet i Delhi i neste måned. Øyensynlig prøver general Musharraf å styrke sin autoritet før møtet med statsminister Atal Behari Vajpayee i India, tror politiske iakttakere. Visstnok blir det lettere for inderne å rulle ut den røde løperen når han er statssjef. Toppmøtet begynner 14. juli og varer i tre dager.

Det er det første møtet mellom de øverste lederne for de to erkefiendene på to år, og den evige striden om Kashmir står på dagsordenen.

All makt

Demokratiet i Pakistan synes å ha samme livsvilkår som vannliljer i ørkenen, i oppsiktsvekkende motsetning til nabolandet og erkefienden India. I 26 av sine 53 år som uavhengig stat har Pakistan vært under militært styre. Og alle demokratiske regjeringer har druknet i korrupsjon.

General Musharraf er nå statssjef, regjeringssjef og militær øverstkommanderende. I går oppløste han også Nasjonalforsamlingen, som er underhuset i Parlamentet, men ikke Senatet. Begge hus i Parlamentet har vært midlertidig stengt siden kuppet. Da avsatte han statsminister Nawaz Sharif og hans regjering under anklager om utbredt korrupsjon.

Den eneste folkevalgte som var igjen inntil i går, var president Rafiq Tarrar, etembetet med mest symbolsk makt.

Etter kuppet utnevnte Musharraf en regjering av sivile. Han lovte å nedkjempe korrupsjonen og få økonomien på fote. Han opprettet også det nasjonale sikkerhetsrådet, et mektig organ med både militære og sivile medlemmer, som sikrer de militære sterk innflytelse over alle viktige nasjonale spørsmål.

Korrupsjon

Høyesterett har gitt Musharraf lov til å endre grunnloven, men pålagt ham å utskrive valg til Parlamentet innen oktober 2002. Trolig tar generalen sikte på å forhandle med det nyvalgte Parlamentet for å bli valgt til president for fem nye år. Antakelig vil han i mellomtida utvide presidentens politiske fullmakter.

Skjebnen til landets to siste statsministrer er et talende bilde på Pakistans politiske kultur. De to erkemotstanderne Benazir Bhutto fra Folkepartiet og Nawaz Sharif fra Pakistans Muslimske liga har vekslet om å regjere siden tidligere diktator og general Zia ul-Haq døde i en mystisk flyulykke i 1988.

PRESIDENT: General Pervez Musharraf avgir presidenteden til høyestererettsjustitiarius Irshad Hasan Khan. Han er nå statssjef, regjeringssjef og forsvarssjef.