Diktatorens sønn ble president

Opposisjonen mobiliserer. Hittil er 11 menneskeliv gått tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag erklærte Faure Gnassingbe seg som vinner av presidentvalget i Togo, med 60,22% av stemmene, skriver Le Monde. Nå oppmuntrer opposisjonen til opptøyer, og gårsdagens voldelige episoder minsker håpet om fredelig reform i det vest-afrikanske landet.

Gnassingbe er sønn av Afrikas lengst regjerende diktator, som døde av et hjerteinfarkt primo februar. Ved diktatorens død, ble sønnen innsatt av militæret, men etter internasjonalt press gikk Gnassingbe med på å lyse ut valg.

Opposisjonens fremste kandidat, Bob Akitani, tviler på at valget har gått riktig for seg. I følge opposisjones stemmeopptelling, ledet Akatani valget, skriver AP.

-Togolesere, dette er presidenten deres som snakker til dere. Fordi vi tapte ikke presidentvalget. Selv om det koster oss våre liv, må vi kjempe imot folkene som tror de har en guddommelig rett til å styre dette landet. Kampen vil bli hard, men seiren vil tilfalle oss... Stå i mot, like til den endelige seieren, sa Akatani til tilhengerne sine.

Akatanis tilhengere gikk ut i gatene og protesterte mot valgresultatet. De satte fyr på bildekk og ramponerte butikker. Soldater og politi som ble angrepet med steiner og Molotov-cocktailer, macheter og spikerklubber, svarte først med tåregass og sjokkgranater for å løse opp folkemengdene. Tirsdag kveld hadde mer enn hundre mennesker blitt innlagt på sykehus, de fleste hadde blitt skutt eller banket opp av sikkerhetsstyrker, skriver CNN.

Elleve sivile er hittil omkommet, sier en anonym statstjenestemann.

Sammen med to afrikanske organisasjoner, ønsker USA at det skal dannes en regjering med de viktigste grupperingene i landet. Nasjonal enhet er det viktigste akkurat nå.

USA ønsker dermed ikke omvalg, på tross av flere rapporter om valgfusk. På spørsmål om hvorfor de ikke krever omvalg slik de gjorde i Ukraina, svarte Adam Ereli, talsmann for utenriksdepartementet at situasjonen i Togo er en annen.

Alle foto: Scanpix
Alle foto: Scanpix Vis mer

-Togo er ikke Ukraina. Institusjonene i Togo er ulike de i Ukraina. Togos historie er ikke lik Ukrainas historie, svarte Ereli.

Presidenten: Faure Gnassingbe
Bankes opp: Soldatene straffer en mann for plynding.
Redde: Mange sivile ble fanget mellom de protesterende og soldatene.