ROSER NORGE: Christophe Deloire, sjef for organisasjonen Reportere uten Grenser, har vært på besøk i Oslo. Han ser ikke de store utfordringene  når det gjelder pressefrihet her hos oss. (FOTO: KNUT MOBERG)
ROSER NORGE: Christophe Deloire, sjef for organisasjonen Reportere uten Grenser, har vært på besøk i Oslo. Han ser ikke de store utfordringene når det gjelder pressefrihet her hos oss. (FOTO: KNUT MOBERG)Vis mer

Diktatorer frykter denne mannen

Men lederen for Reportere uten Grenser skryter av Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/PARIS (Dagbladet): Ingen journalister var møtt opp på Oslo Lufthavn da han tidligere i vår landet for å besøke Oslo. Han hadde ikke skapt blest om sin visitt, mannen kan skremme selv diktatorer. Men vi traff ham senere på dagen som eneste norske medium, da han møtte elevene ved den franske skolen i Oslo, Lycée René Cassin.

På skolebesøk Dit var han blitt invitert for å utveksle synspunkter med, og la seg intervjue av, gymnasklasser som nylig begynte å studere mediefag innenfor et ganskee ambisiøst program. Temaet? Presse- og informasjonsfrihet i verden.

Hans navn er Christophe Deloire. Han er generalsekretær og direktør for organisasjonen Reportere uten Grenser (RUG). Han har lang fartstid som stjernereporter for TV og magasiner i Frankrike, samt som forfatter av bestselgere basert på hans aktiviteter som grave-journalist.

Og han er mer kjent i Syria, Tyrkia, Burma, Kina og Argentina enn her hos oss. Hvorfor?

SKREMMENDE? Han kan se ut som en helt vanlig gymnaslærer - men han er direktør for Reportere uten Grenser - en NGO med sete i Paris. Vi møtte ham i anledning av hans besøk ved den Franske Skolen i Oslo. (FOTO: KNUT MOBERG)
SKREMMENDE? Han kan se ut som en helt vanlig gymnaslærer - men han er direktør for Reportere uten Grenser - en NGO med sete i Paris. Vi møtte ham i anledning av hans besøk ved den Franske Skolen i Oslo. (FOTO: KNUT MOBERG) Vis mer

 - Kanskje fordi det ikke her finnes noe skrikende behov for våre tjenester, ymter han frampå et slags svar. Bakgrunnen for svaret finner vi i rangeringen organisasjonen hans utgir årlig. Den omhandler situasjonen for presse- og informasjonsfriheten verden over.

Hvorfor er vi ikke best? På denne listen, som utgis hvert år, er Norge på en tredjeplass. Når jeg spør hvorfor vi ikke er først (der troner Finland, fulgt av Nederland på annen), innrømmer Deloire at det dreier seg om små marginer, og at han ikke på stående fot kan si hvilke detaljforskjeller som har gjort utslaget.

- I praksis er tetlandene på et like godt, altså utmerket nivå når det gjelder informasjonsfriheten, påpeker han.

Ikke siden den svenske avdelingen av RUG i 2003 kritiserte NRKs behandling av Petter Nome grunnet dennes uttalte kritiske holdning til president Bush i USA, har Norge fått merke noe særlig til organisasjonens aktiviteter eller fått noe søkelys rettet mot seg.

MYE SORT OG RØDT: De sorte og røde områdene utgjør ifølge Reportere uten Grenser "versting-sonene" når det gjelder pressefrihet. (KART: RUG)
MYE SORT OG RØDT: De sorte og røde områdene utgjør ifølge Reportere uten Grenser "versting-sonene" når det gjelder pressefrihet. (KART: RUG) Vis mer

Helt i den andre enden av listen der Norge altså har pallplass, finner vi, som mange nok ventet, Nord-Korea - men bare på nest siste plass. Helt sist finner vi nemlig Eritrea. RUG hjelper for øvrig med å drifte en radiostasjon som sender informasjon fra Eritreere i eksil, til å kunde sende i Eritrea. Organisasjonen bekjent er det eneste kilde til fri informasjonsflyt til landet.

Verre og verre Reportere uten Grenser har mye å stri med om dagen. Samme dag vi møtte Deloire i Paris etter besøket i Oslo, kom nyheten om at Sveriges Radios korrespondent Nils Horner var blitt myrdet av Taliban. Kort tid etter ble AFP-reporteren Sardar Ahmad og hans familie drept, også de i Afghanistan. Og nå har tyrkias president, Tayyip Erdogan, bestemt seg for rett og slett å forby Twitter for landets innbyggere, noe som ifølge Deloire er "verdig verdens mest repressive regimer". Men RUG nøyer seg ikke med å fordømme, de tilbyr også på sin nettside en oppskrift for å omgå blokkaden av det sosiale mediet.
 
Aksjonerer synlig - og mindre synlig Deloire farter verden rundt i håp om at hans organisasjon skal bidra til å bedre arbeidsvilkårene for journalister i utsatte områder. Reportere uten Grenser blir lagt merke til takket være aksjoner av spektakulær art, som da de holdt opp bannere under innledningstalen da den olympiske flammen skulle sendes avsted før Beijing-OL, men også via direkte kontakt med myndigheter i land som er mottakelige for budskapet, opinionsledere og - selvsagt - media i demokratiske land.

Fryktet av diktatorer Dette i tillegg til den unektelige effekten av publiseringen av listen vi omtalte ovenfor. Den har ført til at autoritære statsledere enten har revidert sin fremgangsmåte - eller har gått til frontalangrep på organisasjonen. I begge tilfellene tyder det på at diktatorer legger merke til, og frykter, RUGs aktiviteter. Eksempler er blant andre Gabon, Tyrkia og Hviterussland.

At RUG aksjonerer konkret og til tider effektivt, går fram av aktivitetsrapporten de publiserer på sine nettsider.

Frihet til å informere Gymnaselevene stilte så pass mange gode spørsmål at vi selv i stor grad kunne nøye oss med å utdype da vi traff Deloire igjen for et privat intervju dagen etter og da vi besøkte ham på RUG-hovedkontoret i Paris kort tid etter.

Deloire foretrekker oftest å snakke om "friheten til å informere", snarere enn om pressefrihet, som han synes blir vel snevert. Han viser til flere eksempler, som restriksjoner på bruk av sosiale medier i land som ikke ønser at informasjon skal nå ut til publikum, eller forfølgelse av bloggere i bekymringsverdig mange land.

Win Tin - sitat Han liker å vise til den burmesiske journalisten U Win Tin, som satt 19 år i fengsel bare for å ha utført sitt yrke. Deloire forteller:

ENGASJERER: Under konferansen om nettsensur, som ble holdt ved det Franske Institutt i Oslo om kvelden, tok RUG-sjefen opp aktuelle temaer angående "nettets fiender", assistert av konferansierene Maxime og Juliette, elever ved den Franske Skolen. (FOTO: KNUT MOBERG)
ENGASJERER: Under konferansen om nettsensur, som ble holdt ved det Franske Institutt i Oslo om kvelden, tok RUG-sjefen opp aktuelle temaer angående "nettets fiender", assistert av konferansierene Maxime og Juliette, elever ved den Franske Skolen. (FOTO: KNUT MOBERG) Vis mer

- I anledning av at han mottokk vår pris Årets Journalist, spurte jeg den 76 år gamle mannen om han synes det hadde vært verdt det å tilbringe så mange år av sitt liv bak murene. Journalisten svarte: - Ja, selvfølgelig. For uten informasjonsfrihet, kan man heller ikke verifisere de andre fundamentale frihetene.

Nettsensur - et aktuelt tema RUG-hovedkontoret i Paris yrer av liv når vi besøker det kvelden før 12. mars, som er den offisielle "Internasjonale dagen mot nettsensur".

- Vi innstiftet denne dagen i 2008 som en virtuell, verdensomspennende demonstrasjon mot mange staters overtramp mot retten til å informere og informeres over internett, sier Deloire.

- Det som sporet oss til dette var at Kinas nye fokus på å kvele uttrykksfriheten på nettet ble så synlig. Kina er i dag verdens største "nettfengsel", men det finnes dessverre svært mange flere. Han siterer blant andre Hviterussland, Kina, Cuba, Iran, Syria, Turkmenistan og Vietnam for å nevne noen.

VISUELL AKSJONSFORM: RUG tyr til slående budskap som dette veggmaleriet. (FOTO: RUG)
VISUELL AKSJONSFORM: RUG tyr til slående budskap som dette veggmaleriet. (FOTO: RUG) Vis mer

Men selv ikke et land som USA er jo plettfritt i denne sammenhengen.

For å avrunde, gir Deloire uttrykk for at han håper litt mer oppmerksomhet vil bli viet organisasjonen hans i Norge i framtiden.

- Dere har jo tradisjon for å engasjere dere for de vanskeligstilte i verden, sier han. Og det er da litt synd at treffene på mitt navn når vi googler på norsk hovedsaklig har med min bok fra "et tidligere liv" (Sexus Politicus, journ. anm.) om de franske politikeres sex-skandaler å gjøre ...

LEVENDEGJØR: Elevene ved Lycée René Cassin i Oslo behøvde ikke å spørre mye for å få lange og informative svar, både om Reportere uten Grenser, om aksjonen for å beskytte journalister i risikofylte områder, og om antallet drepte og skadde, fengslede og forfulgte journalister og bloggere. (FOTO: KNUT MOBERG)
LEVENDEGJØR: Elevene ved Lycée René Cassin i Oslo behøvde ikke å spørre mye for å få lange og informative svar, både om Reportere uten Grenser, om aksjonen for å beskytte journalister i risikofylte områder, og om antallet drepte og skadde, fengslede og forfulgte journalister og bloggere. (FOTO: KNUT MOBERG) Vis mer
Vis mer