Diktatorisk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vi leser med stigende undring om mottagelsen utviklingsminister Erik Solheim og hans følge med norske journalister har fått i Zimbabwe. Solheim er den første vestlige ministeren som besøker diktator Robert Mugabe på mange år, og meldingene fra møtet kan ikke være særlig oppkvikkende for Solheim og andre vestlige land som vurderer å gi det vanstyrte Zimbabwe økonomisk hjelp.

Hvis giverne ikke følger Mugabes diktat kan de bare gå og henge seg, ifølge diktatoren. Politiske fanger finnes ikke og pressen er fri, er svaret til kravene fra Solheim. Regler mot å skrive «skandaløse» ting kalles faktisk sensur i Norge. Dilemmaet er at den nye samlingsregjeringen trenger støtte fra det internasjonale samfunn for å lykkes, men ingen ønsker å putte nye millioner i Robert Mugabes lommer. De norske journalistene måtte betale 10 000 kroner hver for å komme inn i Zimbabwe, og tv-journalistene må betale like mye for å sende hjem reportasjer med eget satellittutstyr. Det er ulovlig ifølge det tidligere opposisjonspartiet som nå sitter i samlingsregjeringen. Mugabes diktat må avvises.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer