Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diktatorjakt under bakken

USA slapp sine første bunkerknusere mot Bagdad i den forrige krigens aller siste time. Agenter kan ha plassert lytteutstyr i Saddams underjordiske gjemmesteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en del år har det vært kjent at noen regimer, ikke bare Irak men også Nord-Korea, Libya og andre, har arbeidet energisk med å bygge dypt nedgravde bunkere med vegger og tak av mange meter tykk armert betong. Dette startet for alvor etter at USA brukte sine to første 'bunker buster' bomber i den aller siste timen av Gulfkrigen i 1991.

Tradisjonell spionasje kan ha skaffet en del tegninger om Saddams anlegg. Men det har også kommet ut en del informasjon om teknisk spionasje på byggevirksomheten. Satelitter og rekognoseringsfly, bemannede og ubemannede, har kunnet følge med i gravearbeider. Mengden av masse som er tatt ut har gitt indikasjoner på bunkeres og tunnelers omfang. Innganger, lufteventiler og antenneuttak vil ofte ha latt seg lokalisere.

Seismikk?

Det har også vært spekulert i om amerikanerne kan ha sluppet ned eller fått agenter til å plassere ut akustiske og seismiske søkeinstrumenter, kamuflert som steiner eller lignende, for så og si å avlytte anleggsarbeider under jorden.

Det virker kanskje ikke særlig sannsynlig at sånt kan ha foregått inne i en by som Bagdad uten å bli avslørt, men dette vet vi lite om.

Med tanke på utviklingen de neste dagene, og på mulige nye konflikter, vil amerikanerne neppe slippe ut noe særlig om hvilke informasjoner de sitter inne med om Saddams underjordiske anlegg. Men det de har, kommer til nytte nå. Og seismikk og annen teknologi er nok snart i bruk.

Iraks teknologi

Etter hvert som amerikanerne setter seg fast i Bagdad sentrum, tar de kontroll over det som er igjen av regimets sentrale kommandorom og underjordiske telefonforbindelser til andre kommandosentraler ute i byen og resten av landet.

Det har lenge vært kjent gjennom åpne kilder at på 1990-tallet klarte Irak å modernisere luftvern kommando- og kontrollsystemet sitt med tidsmessig datateknologi og fiberoptikk. Det er ingen grunn til å tvile på at det sentrale systemet i Bagdad ligger på minst samme teknologiske nivå.

Men nå vil amerikanerne i økende grad kunne bryte forbindelser ute i byen, eller avlytte dem eller gå inn på linjer med villedende informasjon, eller for den saks skyld for å prøve å innlede dialoger.

Sover dårlig?

En annen og delikat side av dette er at teknologi som blir funnet vil la seg spore tilbake til produsent. Agenter og mellommenn på veien fra produsentene til Bagdad vil også som oftest la seg oppspore. Det meste vil være teknologi det ikke har vært tillatt å selge til Irak etter krigen i 1991.

Det kan være mange som er blitt berøvet nattesøvnen ved tanken på at slike avsløringer nå er forestående. Eventuelle håp om at bombene skal ha smadret alle bevis vil nok briste.

Det gjenstår å se hvilke industrier i hvilke land som vil kunne få forklaringsproblemer. Og om det kanskje avdekkes enkelte pinlige politiske forbindelser.

Nødhjelp på svartebørsen?

Selv om man skal vokte seg for å dømme ut fra TV-bilder, kan kaoset rundt nødhjelpen i Basra tyde på at vi nå ser et velkjent mønster under utvikling. De aller svakeste får ingen ting, mens betydelige mengder nødhjelp havner på svartebørsen. Dette burde koalisjonens planleggere ha forutsett.

Én ting er at rask nødhjelp, særlig vann, og organisering av hjelpearbeidet, åpenbart ikke har hatt nødvendig prioritet i de månedene planleggerne har hatt på seg.

Noe annet er at dette lover dårlig for koalisjonens bestrebelser på å få kontroll over Etterkrigs-Irak. Det har lenge vært kjent at viktige deler av Saddam Husseins terrorapparat har nære forbindelser til mafia og organisert kriminalitet. Hvis det nærmest utenkelige er skjedd, at koalisjonen ikke har forutsett at det må gripes hardt inn mot slike kretser fra første øyeblikk, går Irak vanskelige tider i møte.

Muligheten står utvilsomt åpen for at den sterkeste politiske og økonomiske faktoren i Irak seks måneder etter krigsslutt vil være den organiserte kriminaliteten. Nå får vi vente og se.

<B>BUNKER:</B>Saddams bunkere skal kunne tåle nedslag av en atombombe. Men amerikanske bunkerknusere kan kunne ødelegge de. <a href=http://www.dagbladet.no/download/saddam.jpg>Se stor versjon</A>
LETER: Amerikanske soldater sjekker bunkerser i Bagdad mandag.
FANT VÅPEN: Kaptein Chris Carter fant en AK-47 som lå inne i en av gangene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media