Syria og Assad

Diktatorkona sa nei til asyl: - Trenger ikke være et geni for å forstå hva disse folka egentlig var ute etter

Asma al-Assad sier hun valgte å bli av lojalitet til mannen.

FAMILIE: Udatert bilde som viser den syriske presidenten Bashar al-Assad og kona Asma al-Assad som feirer toårs-dagen til et av sine barn. Foto: CAMERA PRESS
FAMILIE: Udatert bilde som viser den syriske presidenten Bashar al-Assad og kona Asma al-Assad som feirer toårs-dagen til et av sine barn. Foto: CAMERA PRESSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før Bashar al-Assads tropper åpnet ild mot eget folk, ble hun hyllet av flere vestlige medier som en reformist og en positiv innflytelse på sin mann.

Likevel har Asma al-Assad stått bak diktatoren hele veien under den blodige Syria-krigen. Nå hevder Syrias førstedame at hun har fått tilbud om asyl i utlandet, noe hun skal ha takket nei til.

Dette på tross av at tilbyderne garanterte en sikker framtid for henne og barna.

- Ja, det stemmer. Jeg fikk tilbud om å flykte, men jeg har vært her siden starten. Jeg kunne ikke tenkt meg å være noe annet sted, sa hun overfor en statlig russisk TV-kanal, ifølge BBC.

Har levd i luksus

Asma Al-Assad tror de som skal ha kommet med tilbudet ville benytte anledningen til å undergrave Syrias formelle leder.

- Trenger ikke være et geni for å forstå hva disse folka egentlig var ute etter. Dette var et forsøk på å knuse folkets tiltro til deres president, uttalte Asma Al-Assad.

Den syriske førstedamen ble født i Storbritannia og giftet seg med Assad i år 2000.

Før den tid jobbet hun som investor. Dagbladet har tidligere omtalt den luksusen Asma Al-Assad lever i sammen med ektemannen Bashar.

I 2012 kjøpte hun hele 130 luksusmøbler fra møbelforhandleren DN Designs i London til et av presidentpalassene i Syria - deriblant to tepper til tilsammen 27 000 dollar.

Dette på et tidspunkt da borgerkrigen var i gang for fullt.

Brutal krig

Siden den gang har situasjonen utartet seg ytterligere, og ifølge en FN-granskning har presidenten benyttet ulovlige kjemiske våpen, deriblant klorgass og sennepsgass, mot sine fiender.

Bashar al-Assads tropper har også utført flere angrep mot sivile mål.

I Øst-Aleppo har syriske fly rammet sykehus, samtidig som hæren beleirer byen og hindrer folk i å søke hjelp utenfor bygrensene.

- Det er en forferdelig desperat situasjon. Sykehusene er overfylte av skadde, det er syv kirurger på 250 000 innbyggere og leger må koble pasienter av livreddende behandling for å redde andre, sa Morten Rostrup i Leger Uten Grenser til Dagbladet tidligere denne måneden.

- Mindre spiselig nå

Kristian Berg Harpviken, direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO), mener at denne typen krigføring gjør Assad-regimet mindre spiselig for stormaktene.

Dette på på tross av at flere aktører har vurdert Assad som en del av en mulig overgangsløsning for Syria, ifølge Harpviken.

- Å sitte ned med en Assad som har gjort uakseptable ting for et år siden, er mye enklere enn å gå til forhandlingsbordet med en Assad som gjør uakseptable ting mens du forhandler med ham, sa Harpviken til Dagbladet.