INSPIRASJONEN: Roman Abramovitsj' luksusyacht Pelorus, som har inspirert Obiang-familiens siste innkjøp. Foto: AP/Dmitry Lovetsky/Scanpix
INSPIRASJONEN: Roman Abramovitsj' luksusyacht Pelorus, som har inspirert Obiang-familiens siste innkjøp. Foto: AP/Dmitry Lovetsky/Scanpix Vis mer

Diktatorsønn kjøpte yacht det vil ta 4600 år å betale

Skuta har kino, restaurant og bar - eieren noen snyltemilliarder i bakhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg har vært heldig i forretningslivet, og liker å leve godt, har Teodorin Obiang (41) uttalt.

Sønnen til Ekvatorial Guineas enehersker Teodoro Obiang har nå bestemt seg for at han vil leve enda bittelitt bedre.

Teodorin har bedt tyske Kusch Yachts konstruere en ny yacht, med kodenavnet «Zen». Skuta er inspirert av det vulgærvakre vidunderet Roman Abramovitsj brukte over sju hundre millioner kroner på - se bilde øverst i saken.

Unge Obiang akter å bruke omkring 2,4 milliarder kroner på yachten, avslører nå Global Witness. Det er, som den ideelle organisasjonen påpeker, nesten tre ganger så mye som hans hjemland bruker på helse og utdanning i løpet av et helt år.

Hvordan han får tak i pengene?

Med hjelp av pappa.

Fars gode gutt Faren, Ekvatorial Guineas diktator Teodoro Obiang, er med en formue på over 3,6 milliarder kroner en av verdens rikeste statsledere.

Despoten har forvaltet det knøttlille landets oljeformue som om det var hans egen lottogevinst - siden det ble oppdaget olje i Ekvatorial Guinea på 1990-tallet, har levestandarden for folk flest gått ned.

Yndlingssønnen Teodorin er landbruks- og skogsminister og visepresident i det eneveldige og passende navngitte Demokratiske Partiet.

Ifølge Wikileaks-dokumenter har skogsministeren kunnet boltre seg og tjene penger på hugging av regnskogtømmer på et eget område av regnskogen, personlig tildelt fra sin far, presidenten.

Kino og restaurant Global Witness har oppsøkt den tyske yachtfabrikken, og der fått opplyst at båten er ment for levering seint 2012. Mye av planleggingsarbeidet skal allerede være gjort, til en prislapp av omkring to milliarder kroner.

Yachten har kino, restaurant, bar og det selvsagte svømmebassenget - og bevoktes ved hjelp av et sikkerhetssystem verdt omkring åtte millioner kroner, som inkluderer gulvsensorer og fingeravtrykkavlesere.

Den 118,5 meter lange partybåten ble angivelig forhandlet fram på et hotell i Sveits, der en Teodorin Obiang selv møtte en representant for Kusch Yachts.

Den prisbelønte briten Tim Heywood tegnet ut båten.

GLANSBILDET: Et bilde av president Obiang som stemmer før valget i 2009, publisert av informasjonsdepartementet. Foto: AP/Scanpix
GLANSBILDET: Et bilde av president Obiang som stemmer før valget i 2009, publisert av informasjonsdepartementet. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Men.

En logisk brist Offisielt tjener Teodorin Obiang en vanlig ministerlønn - 40 000 kroner i måneden - men likevel har den driftige mannen skrapet sammen nok til en hel bråte luksusbiler, et privatfly og et palass i Malibu i USA verdt omkring 200 millioner kroner.

Det ville, påpeker Global Witness, ta ham 4600 år å betale ned yachten på sin offisielle lønn.

Med mindre, selvsagt, han røver noen ekstra milliarder fra sitt eget, utarmede folk.

Dagbladet har tidligere skrevet om Global Witness' avsløringer av hvordan korrupte, afrikanske ledere får fraktet sine millioner til Vesten.

Granskere hos det amerikanske justisdepartementet har avslørt at Teodorin Obiang har fått plassert omkring 450 millioner kroner i tre europeiske banker -  Banque de France, Natixis og Fortis - mellom 2005 og 2007.

Pengene ble senere overført til USA via Wachovia, nå kjøpt opp av Wells Fargo.

Ekvatorial Guinea

• Lite, oljerikt land i Sentral-Afrika

• Har en middelinntekt på omkring 227400 - men tallene lyver.

• Voldsom korrupsjon sørger for at
oljeinntektene forpurrer statistikken.

• 77 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa.

• 35 prosent dør før de fyller 40, 58 prosent har ikke tilgang til vann

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer