Diktatorsønnens groteske bilpark på tvangssalg

Mens befolkningen lider, har Teodorin Nguema Obiang og hans familie levd i avsindig luksus. Nå drar Sveits inn hundrevis av millioner fra ham.

STRAFFES: Mens diktator-familien har kunnet holde på som de vil i hjemlandet Ekvatorial-Guinea, har nå diktatorsønn Teodoro Nguema Obiang blitt straffet i både Frankrike og Sveits. Foto: Jerome Leroy / AFP / NTB Scanpix
STRAFFES: Mens diktator-familien har kunnet holde på som de vil i hjemlandet Ekvatorial-Guinea, har nå diktatorsønn Teodoro Nguema Obiang blitt straffet i både Frankrike og Sveits. Foto: Jerome Leroy / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ekvatorial-Guinea er kjent som en oljerik miniputtstat i Vest-Afrika. Lite av denne rikdommen har tilfalt de drøyt 800 000 innbyggerne i landet.

I stedet er det en av Afrikas grusomste diktatorer, Teodoro Obiang Nguema, som har beriket seg selv og sin familie på grotesk vis.

En av dem det har drysset mest på er diktatorsønn og visepresident Teodorin Nguema Obiang (51).

Avsindig luksus

Men selv om han og familien tilsynelatende kan ha levd uten å ofre sitt eget folk en tanke mens de selv har kunnet leve herrens glade dager i hjemlandet uten fare for å bli tatt, fikk diktatorsønnen svi i en fransk domstol i 2017.

MCLAREN: En McLaren P1-kupé var en av de beslaglagte luksusbilene som ble solgt på auksjon i Sveits søndag. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix
MCLAREN: En McLaren P1-kupé var en av de beslaglagte luksusbilene som ble solgt på auksjon i Sveits søndag. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Han ble da dømt til tre års betinget fengsel for blant annet underslag og korrupsjon, penger han skal ha kjøpt eiendom i Frankrike med.

På samme tid rullet også sveitsiske myndigheter opp en korrupsjonssak mot Obiang. De har nå henlagt straffesaken og ikke tatt ut tiltale mot ham.

Likevel har sveitsiske myndigheter besluttet å beholde deler av Obiangs bilpark, som består av en rekke avsindige luksusbiler.

200 millioner

I henhold til sveitsisk straffeprosess kan påtalemyndigheter henlegge hvitsnippkriminalitet dersom en siktet tilbyr kompensasjon og bøter for seg.

Det har skjedd for diktatorsønnens del, og i dag skal sveitsiske myndigheter selge deler av bilparken på auksjon. Det er ikke småtteri som går under hammeren i Genève søndag.

SVINDYR: En Lamborghini Veneto Roadster fra 2014 er verdsatt til over fem millioner kroner. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix
SVINDYR: En Lamborghini Veneto Roadster fra 2014 er verdsatt til over fem millioner kroner. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er et eksepsjonelt salg. Det er en privat samling av superbiler, som nesten ikke er kjørt, sier Philip Kantor fra det britiske auksjonshuset Bonhams til AFP.

Ifølge byrået kan sveitsiske myndigheter hente inn nesten 200 millioner kroner på bilsalgene.

Superbiler

Bilene som skal under hammeren er hele sju Ferrarier, tre Lamborghinier, fem Bentleyer, en Maserati og en McLaren.

Den dyreste bilen, en Lamborghini Veneno Roadster, er priset til over fem millioner norske kroner.

Obiang, som i flere år var kjæreste med danske Christina D. Mikkelsen, har levd et ellevilt playboy-liv i luksus, både i Afrika og i Europa. Det er ventet at han vil ta over presidentembetet fra faren Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (77), som har ledet Ekvatorial-Guinea i 40 år.

Da han ble straffeforfulgt i Frankrike, skal han ha brukt mer enn tusen ganger sin egen offisielle årslønn på en seksetasjes leilighet i Paris, en flåte superbiler, svindyr kunst og annen luksus.

DANSKE: Teodorin Obiang var sammen med tidligere Miss Danmark, Christina D. Mikkelsen. Her er de avbildet sammen i Ekvatorial-Guineas hovedstad Malabo i 2012. Foto: Steve Jordan / AFP / NTB Scanpix
DANSKE: Teodorin Obiang var sammen med tidligere Miss Danmark, Christina D. Mikkelsen. Her er de avbildet sammen i Ekvatorial-Guineas hovedstad Malabo i 2012. Foto: Steve Jordan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Franske myndigheter ga både tre måneders betinget fengsel og bøter på snaue 300 millioner kroner.

Cash og klokker

I september i år skal brasiliansk politi og toll ha beslaglagt luksusklokker og mer enn 150 millioner kroner i kontanter fra bagasjen til Obiangs delegasjon.

Den brasilianske avisa O Estato de São Paulo siterte diplomatkilder fra Ekvatorial-Guinea på at pengene var til for å gjennomføre en operasjon i São Paulo og at klokkene var hans til personlige bruk, og at de var inngravert med presidentsønnens navn.

I løpet av rettssaken mot ham i 2017 kom det fram hva slags liv Obiang har levd. I Sveits og Frankrike har han operert med en bilpark som - blant annet - inkluderer:

En Koenigsegg verdt omkring tre millioner euro, To Bugatti Veyron, til en innkjøpspris på en million euro pr. bil, i tillegg til totalt 11 ulike andre luksusbiler - deriblant både Mercedes-, Porsche og Aston Martin. Ifølge bransjeblogger har han også eid en fullstørrelseversjon av Batman-bilen, og flere Ferrarier – blant annet legendariske F40.

SVENSKE: Et eksemplar av svenske Koeningsegg One gikk under hammeren på auksjonen i Genève i kveld. Auksjonen ble holdt av det anerkjente auksjonshuset Bonhams. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix
SVENSKE: Et eksemplar av svenske Koeningsegg One gikk under hammeren på auksjonen i Genève i kveld. Auksjonen ble holdt av det anerkjente auksjonshuset Bonhams. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Møbler til 400 millioner

Flere av bilene ble beslaglagt på flyplassen i Genève i Sveits i 2016, og blir også solgt nå. Bilene var pakket og klare, trolig på vei til et tryggere sted etter at den franske etterforskningen ble åpnet – og en rettsanmodning ble sendt til Sveits for bistand.

Obiangs hus i Frankrike, et seks etasjers hus et steinkast fra Champs-Élysées, var fylt opp med møbler verdt omkring 400 millioner kroner.

GUINNESS-REKORD: Dubai-politiet kan nå smykke seg med beviset på at de har verdens raskeste politibiler. Flaggskipet, Bugatti Veyron, har en toppfart 407 kilometer i timer. Video: Dubai-politiet Vis mer

Deriblant en kontorpult som skal ha vært eid av kong Ludvig XV av Frankrike og som alene var verdt omkring 15 millioner kroner.

Det måtte en hel liten kortesje med lastebiler til for å hente ut eiendeler fra huset, blant annet en svær stabel med kasser med årgangsvin - verdt flere tusen kroner pr. flaske.

Rapprodusent

Huset i seg selv anslås å være verdt omkring 1,2 milliarder kroner. Noe av arealet i de seks etasjene ble brukt på kinosal, spa med treningsstudio og en egen frisørsalong. På badene var vannkranene av ekte gull, mens originalmalerier av Degas og Renoir hang på veggene - bilder som i seg selv var verdt omkring 50 millioner dollar.

Tidligere har Obiang blitt etterforsket også i USA, der han har handlet eiendom og luksusvarer for omkring to milliarder kroner – og fartet rundt i både Ferrarier og Lamborghinier mens han har forsøkt å slå seg opp som rapprodusent.

Som seg hør og bør har han også benyttet både luksusyachter og privatfly, der bilparken ikke har vært tilstrekkelig.

Obiang, som er stor Michael Jackson-fan, er også eier av den berømte, krystalldekkede hansken som Jackson brukte på Bad-turneen. Det er ikke kjent hvor han oppbevarer denne - men det antas at han har hatt den i et av sine hjem i USA.

Og som The Guardian påpeker: Da Obiang i år 2000 for alvor begynte å shoppe inn til sitt groteske luksusliv, var Ekvatorial-Guinea på papiret det rikeste landet på hele det afrikanske kontinent.

Men selv om massive oljefunn utenfor kysten av landet gir høyt BNP på papiret, har over halve befolkningen under 20 kroner dagen å leve for.

Noe av årsaken til dette er nettopp Teodoro Obiangs fråtseri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer