FUTURISTISK: De to tennislegendene Rafael Nadal (t.v) og Roger Federer varmet opp før en oppvisningskamp i Qatars hovedstad Doha, i 2011. I 2022 skal fotball-VM arrangeres her. Foto: Qatar Tennis Federation / Reuters / Scanpix
FUTURISTISK: De to tennislegendene Rafael Nadal (t.v) og Roger Federer varmet opp før en oppvisningskamp i Qatars hovedstad Doha, i 2011. I 2022 skal fotball-VM arrangeres her. Foto: Qatar Tennis Federation / Reuters / ScanpixVis mer

Saudi Arabia i spissen for Qatar-ultimatum:

Diktatur-krangel i Gulfen: Beskylder hverandre for å være udemokratiske og støtte terror

Den verste diplomatiske krisa i Gulfen på mange tiår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Steng Al Jazeera!»

Det er bare ett av 13-punkts ultimatumet som Saudi Arabia, De forente arabiske Emiratene, Egypt og Bahrain har gitt til det lille, men søkkrike landet Qatar.

Som om det ikke er kaotisk nok fra før: Nå pågår den verste diplomatiske krisa i Gulfen på flere tiår.

- Truer vår åpenhet

Grunnen er at Saudi Arabia, De forente arabiske Emiratene, Egypt og Bahrain mener at Qatar har finansiert terror i Midtøsten i tiår. 5. juni startet de en blokade mot Qatar, der de diplomatiske forbindelsene ble brutt, i tillegg til all trafikk via land, sjø og luft.

Her er noen av de 13 kravene, som skal innfris i løpet av ti dager;

  • Steng Al Jazeera
  • Mye mindre forbindelser med Iran
  • Steng en tyrkisk base i landet
  • Kutt kontakt med Det muslimske brorskapet, Hezbollah, Hamas.

- Denne listen bekrefter hva Qatar har sagt fra starten: Den ulovlige blokaden har ikke noe med å bekjempe terrorisme å gjøre. Dette handler om Qatars uavhengighet, sier sjeik Saif al-Thani, ifølge Reuters.

RIKT LAND: Flyfoto av Dohas diplomatiske område. Qatar er et av verdens rikeste land, takket være enorme gassressurser - og få innbyggere. Foto: Fadi Al-Assaad / Scanpix
RIKT LAND: Flyfoto av Dohas diplomatiske område. Qatar er et av verdens rikeste land, takket være enorme gassressurser - og få innbyggere. Foto: Fadi Al-Assaad / Scanpix Vis mer

Al-Thani tilføyer: «Vi er små, men vi har integritet. Hovedmotivet er å kritisere mediekanalen vår, Al Jazeera, og vår åpenhet», melder The Guardian.

Lite med terror

«Kjernen i angrepet på Qatar har lite med terrorisme å gjøre», skrev Bjørn Olav Utvik, professor i Midtøsten- og Nord-Afrikastudier ved Universitetet i Oslo, i Klassekampen forrige uke.

- Det har vært flere diplomatiske floker mellom disse landene før. Saudi Arabia har jo hatet Al Jazeera som pesten siden den startet i 1996, så dette har ligget og ulmet, sier Utvik til Dagbladet og fortsetter:

- Siden den arabiske våren har Qatar beveget seg en helt annen retning enn Saudi Arabia og Emiratene, som har slått ned alle tilløp til demokratisering og opprør. Alt som truer deres absolutte makt slås ned på.

Udemokratiske fiender

Professoren understreker at emiren i Qatar er akkurat like lite demokratisk som saudiske kong Salman eller fyrstefamilien i Abu Dhabi, et absolutt monarki der ingen opposisjon tillates. Derfor dekker Al Jazeera det meste - unntatt Qatar.

- Men Qatar har jo vært så lite, så det har ikke hatt så stor betydning. Siden den arabiske våren har de altså støttet de opposisjonelle kreftene, noe Saudi Arabia og Emiratene misliker sterkt, sier Utvik.

Tine Figenschou er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og har forsket på Al Jazeera.

- Diplomatiske uenigheter mellom Qatar og andre land har ofte involvert Al Jazeera på grunn av deres kritiske journalistikk. Kanalen blir sett på som forlenget arm av myndighetene i Qatar, noe det jo er.

Del av utenrikspolitikk

Kanalen er «en del av landets utenrikspolitikk, der det også handler om å sette Qatar på kartet og framstille landet som et mer progressivt land».

- Det som nå er spesielt, er at kanalen faktisk kan stenges om emiren vil det. Tar vi parallellen til BBC og Storbritannia, ville det jo vært umulig å stenge BBC, men siden Qatar er et udemokratisk land, kan ledelsen gjøre det, sier Figenschou.

Hun tror likevel ikke at Qatar-regjeringen vil gå med på kravene, og mener også at Al Jazeera er en viktig kanal fordi den er på plass i land og krig- og kriseområder som vestlige medier prioriterer ned.

- Kravene er så aggressive at det er nærmest umulig å se en løsning på konflikten, sier Oliver Jakob, ekspert, til Reuters.

Overraskelser

Heller ikke Utvik tror Qatar går med på stengningskravet.

- Jeg tror Saudi Saudi Arabia og Emiratene har gått et skritt for langt, og at de kan mislykkes i å piske Qatar på plass med de mange kravene denne gangen. Min hypotese er at Qatar går vinnende ut. Samtidig: Regionen er blitt enda mer omskiftelig enn noensinne, så overraskelser kan alltid komme, sier professoren.

Qatar er avhengig av import for at innbyggerne skal få mat, og får nå inn varer fra Tyrkia og Iran.

- Qatar har enorme gassreserver, og er vel verdens rikeste land per innbygger. Så lenge de klarer å få forsyninger inn, vil ikke Qatar ha noen problemer. De økonomiske problemene er større for Saudi Arabia, med lave oljepriser, sier Utvik.

To tunger fra USA

FELLES-TRENING: Amerikanske soldater står på et militærskip under en felles øvelse i Doha tidligere denne måneden. Foto: Naseem Zeitoon / Reuters / Scanpix
FELLES-TRENING: Amerikanske soldater står på et militærskip under en felles øvelse i Doha tidligere denne måneden. Foto: Naseem Zeitoon / Reuters / Scanpix Vis mer

Hva USA mener om konflikten, er ikke helt klart. President Donald Trump har støttet Saudi Arabia og beskrevet Qatar som en terrorhavn, mens utenriksminister Rex Tillerson er mer kritisk til koalisjonens krav mot Qatar.

- USA er i kontakt med alle parter. Vi ønsker at partene i regionen blir enige seg i mellom, og all finansiering av terrorgrupper må opphøre, sier en talsmann for Det hvite hus, ifølge The Guardian.

USA har sin hovedflyplass i Midtøsten-region i Qatar, med både fly og 11 000 personell.

Tyrkia er på Qatar sin side i saken, og president Recep Tayyip Erdogan sier at ultimatumet «bryter internasjonal rett». Tyrkia hjelper nå Qatar i det som mange tror blir en langvarig konflikt, melder Al Jazeera, selve stridskanalen.