- Diktaturer samordnet jakten på Che Guevara

Tidligere ukjente dokumenter har dukket opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søramerikanske militærdiktaturer samarbeidet i jakten på den argentinske revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara, viser tidligere hemmelige dokumenter.

Tirsdag 9. oktober er det 40 år siden Guevara ble tatt til fange, skutt og drept av bolivianske offiserer sør for Vallegrande i Bolivia. To CIA-agenter deltok også operasjonen mot Guevara, som hadde forsøkt å eksportere revolusjonen fra Cuba til Bolivia.

Tidligere ukjente dokumenter viser nå at de daværende militærdiktaturene i Sør-Amerika samarbeidet i jakten på den cubanske revolusjonslederen, sier menneske- rettighetsaktivisten Martin Almada fra Paraguay.

Han har kommet over brev fra Paraguays spionsjef til hans brasilianske kollega, datert i 1966, med informasjon blant annet om Guevaras reiserute, og hva slags dekknavn han brukte.

Samarbeidet i jakten på Guevara går tilbake til tiden før den beryktede «Operasjon Condor», da militærdiktaturene i Sør-Amerika samordnet sin kamp mot opposisjonelle, sier Martin Almada. Han var selv på 1990-tallet sentral i arbeidet med å avdekke «Operasjon Condor».

Den cubansk-argentinske revolusjonshelten var 39 år gammel da han ble fanget, avhørt og likvidert i Bolivia. Han ble lagt i en umerket grav, men hans levninger ble funnet i 1997 og brakt til Cuba. Den bolivianske landbyen La Higuera, der han ble tatt til fange og drept, og nabobyen Vallegrande, der liket hans ble vist fram før det havnet i en umerket grav, er blitt pilegrimsmål for Che-tilhengere fra hele verden.

(NTB)

PÅ OPPDRAG I AFRIKA: Guevara på retrett, etter en mislykket kampanje i Kongo, over Tanganikasjøen tilbake til Tanzania. Foto: AFP
PÅ OPPDRAG I AFRIKA: Guevara på retrett, etter en mislykket kampanje i Kongo, over Tanganikasjøen tilbake til Tanzania. Foto: AFP Vis mer
PRESSEKONFERANSE: Martin Almada under pressenkonferansen der han presenterer sine funn.