Diktaturet strammer jerngrepet

President Aleksandr Lukasjenko er i ferd med å lukke Hviterussland med et nytt jernteppe. Vanlige folk tør ikke lenger snakke i Europas siste diktatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GOMEL/MINSK I HVITERUSSLAND (Dagbladet): Det skjer bare ei uke etter at den siste demonstranten ble jaget fra Oktoberplassen i Minsk etter at først 10 000, så 5000, så færre og færre hadde protestert mot myndighetenes valgfusk etter det i utgangspunktet ulovlige presidentvalget 19. mars.

Vi reiste inn i Hviterussland mandag 27. mars, dagen etter at de siste demonstrantene var jaget fra Oktoberplassen. Men vårt oppdrag var et annet enn presidentvalget. Vi gjorde en reise i et land som går baklengs inn i framtida. Vi møtte litteraturinteresserte tollere som ikke kan lese engelsk, folk som vil ha oppmerksomhet rundt Tsjernobyl-katastrofen, men som ikke tør å snakke med Dagbladet. Med til historien hører skuespillere i frie teatergrupper som skulle snakke om livet og døden i landet som Tsjernobyl-katastrofen rammet hardest, men som etter valget heller ikke tør å snakke.

En leder oppfører seg – Jeg tror nok mange mennesker er redde, men blant dem som demonstrerte etter valget er vi ti ganger mindre redde enn vi var før valget. Diktaturet kan vare i ett år, eller i tre år, men ikke i fem år, sier lederen av den hviterussiske opposisjonen, Aleksandr Milinkevitsj, til Dagbladet. Han snakker med oss på telefon fra Minsk, vi sitter i Ukraina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer